sečnja-dreves, akcija, levica Svet24.si

Foto: V Ljubljani bosta padla mogočna drevoreda, ...

lokalne volitve 2022 Svet24.si

Poslanci v en glas stopili v bran "večnim" ...

POL20150401F5_00002 Necenzurirano

Težava Slovenije ni globoka država, ampak plitva...

1674543173-s2f10781-26-1674543149830 Reporter.si

Odkar Logar vodi nadzorni svet Istrabenz turizma, ...

nemcija Ekipa24.si

Odjeknilo je! Nemci izbrali novega selektorja, na ...

gregor-fabrici Njena.si

Kmetijo zaradi usodne napake zapustil eden najbolj...

goltes Ekipa24.si

Dončićeva zaročenka objavila noro fotografijo, ...

Novice Bela krajina

FOTO: KP Kolpa za ohranjanje dragocenih vodnih virov

Piše: KP Kolpa, B.G.

Čas objave:
22.03.2020 07:23

Svetovni dan voda - 22. marec je bil predlagan na Konferenci Združenih narodov o okolju (UNCED) leta 1992 v Riu de Janeiru, kot dan namenjen opozarjanju širše svetovne javnosti na omejenost in ogroženost naravnih vodnih virov. Že leto pozneje so Združeni narodi ta dan razglasili za Svetovni dan voda.

Jutranja meglica na Kolpi.jpg
Jutranja meglica na Kolpi
Foto: KP Kolpa

Vsako leto je ob tej priložnosti določena nova tema in slogan, ki se osredotoča na nek specifičen problem povezan s tematiko voda. Letos poteka to obeleževanje v znamenju podnebnih sprememb. 

Slovenija je z vodo bogato obdarjena, čeprav mogoče tega bogastva ne upravljamo najbolje. Še vedno imamo tudi pri nas gospodinjstva, ki nimajo ustrezne oskrbe z vodo, a ta ki jo imajo lahko vodo iz pipe varno uporabljajo za pitje. Veliko slabša pa je situacija v svetovnem merilu: dobri dve milijardi ljudi nima dostopa do pitne vode. 

Večino pitne vode v Sloveniji zagotavlja podzemna voda. V zadnjih desetletjih se v Sloveniji povečuje jakost in pogostost suš, spreminja se njihova narava. Suše, ki jim pogosto sledijo obdobja prekomerne namočenosti tal, niso več omejene na padavinsko skromnejša območja Slovenije, niti niso značilne le za poletni čas. 

Bo +íe kdaj tako.jpg
Kolpa poleti
Foto: KP Kolpa

Povprečen prebivalec Slovenije porabi v gospodinjstvu dnevno 105 litrov vode iz javnega vodovoda. Za te potrebe je bilo v letu 2017 v Sloveniji iz vseh vodnih virov načrpanih 169,4 milijona m3 vode, od tega 168 milijonov m3 iz podzemnih virov, in 1,3 milijona m3 vode iz površinskih vodnih virov. Od tega so porabila gospodinjstva 79 milijonov m3 vode, poslovni subjekti pa 37,6 milijona m3. 5,9 milijona m3 vode iz javnih vodovodov, ni bilo obračunane, saj se je uporabila za javne hidrante, gašenje in čiščenje cest. V omrežju se je v letu 2017 izgubilo še 46,9 milijona m3 vode. Večinoma zaradi slabega vodovodnega omrežja. 

Si tako upravljanje voda lahko privoščimo? Voda lahko odločilno pomaga v boju proti podnebnim spremembam, saj: mokrišča vsrkavajo ogljikov dioksid iz zraka, rastlinstvo ščiti proti poplavam in eroziji, deževnica se lahko zbira za sušna obdobja, odpadna voda se lahko s primernimi postopki vnovič uporabi. 

Prepovedano zaustavljanje in parkiranje ob Kolpi.jpg
Prepovedano zaustavljanje in parkiranje ob Kolpi
Foto: KP Kolpa

Tudi vsemu temu v Krajinskem parku Kolpa posvečajo pozornost in se skupaj z njihovimi prebivalci trudijo ohranjati vodotoke in mokrišča. Tudi v letošnjem letu bodo obnovili vsaj en kal ali izvir.

A uporabnost vode je različna; čeprav je elementarna za golo preživetje vseh živih organizmov, je prav tako pomembna pri rekreaciji in oddihu. Še posebno belokranjska lepotica Kolpa.