sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Sta Olga in Bogdan res še vedno par?

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Novice Bučka

FOTO: Najboljši gasilci ubranili naslov

Piše: Dolenjski list, L.M.

Čas objave:
03.09.2019 13:39

V organizaciji PGD Bučka je prejšnji konec tedna potekalo 5. operativno taktično tekmovanje gasilskih enot Bučka 2019, ki so se ga tudi tokrat udeležile enote z dolenjskega in posavskega konca.

Gasilska vaja.jpg
Prekrivanje strehe po neurju
Foto: PGD Bučka

Kot pravi glavni organizator Silvo Vene, želijo tako širši javnosti pokazati, da gasilci poleg požrtvovalnega prostovoljnega dela pri reševanju nesreč skrbijo tudi za usposabljanja. Najrazličnejših nesreč je veliko, gasilci pa želijo ob raznih situacijah kar najbolj pravilno odreagirati.

Na tekmovanju, ki je trajalo kar od 9. do 17. ure, se je moralo 14 ekip iz dolenjske, trebanjske, sevniške in brežiške gasilske zveze izkazati v različnih disciplinah na različnih lokacijah: v hitrem oblačenju tekmovalcev in osnovnih gasilskim znanjih pri gasilskem domu na Bučki, pri delu z ročnikom z vodo iz naravnega vira ali cisterne pri gašenju kozolca na igrišču v Dulah, pri reševanju ponesrečenca z lestvijo iz 1. nadstropja stavbe pri nekdanji stavbi KZ Krka v Škocjanu, pri prekrivanju odkrite strehe v neurju na gasilskem poligonu na Bučki in pri delovni nesreči v gozdu, kar so uprizorili pri lovskem domu Bučka.

Gasilska vaja.jpg
Gasilska vaja
Foto: PGD Bučka

Vse ekipe so se dobro izkazale z znanjem in zavzetostjo, a nekatere so bili najboljše in ob koncu so jim podelili naziv Naj operativna enota 2019. Ta naziv so tako kot lani prejeli v kategoriji avtocistern enota PGD Ponikve pri Trebnjem, pri kombijih oziroma manjših gasilskih vozilih pa ekipa iz PGD Šentlovrenc.

Gasilska vaja.jpg
Veselje ob prejetem pokalu
Foto: PGD Bučka

Kot pravijo organizatorji tekmovanja v PGD Bučka, to ni samo tekmovanje. Sodelujoče enote se med reševanjem nalog usposabljajo za nesreče in situacije, o katerih beremo tudi v črni kroniki. »Gasilci namreč nismo več samo gasilci požara, temveč skoraj vsakodnevno požrtvovalno priskočimo na pomoč pri nesrečah v prometu, pri delu, pri saniranju poškodb po neurjih, reševanju živali ...« pravijo. Poseben poudarek je bil na vaji poleg učinkovitosti predvsem na skrbi za lastno varnost posredovalcev.

Taktično tekmovanje je bilo zanimivo za javnost, ki si je delo gasilcev lahko ogledala od blizu, kar pri pravih intervencijah seveda ni mogoče in želeno.

Več fotografij najdete tukaj