primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

matjaz kek 24 pm Ekipa

Matjaž Kek med trenersko elito: selektorja ...

Novice Kočevje

FOTO: 60 let Gasilke zveze Kočevje

Piše: Radio Krka

Čas objave:
30.08.2015 09:47

S parado skozi mesto, v kateri je sodelovalo več kot 500 gasilcev in trideset vozil ter slovesnostjo v športni dvorani , katere se je udeležila tudi ministrica za obrambo Andreja Katič in vrh Slovenske gasilske zveze , je Gasilska zveze Kočevje proslavila 60 let delovanja.

Prostovoljna gasilska društva Ajbelj, Črni Potok, Dolga vas, Kočevje, Kočevska Reka, Koprivnik, Ložine, Mozelj, Osilnica, Polom, Stara Cerkev, Stari Log, Šalka vas, Vas – Fara ter prostovoljna industrijska gasilska društva Nova žaga, Tekstilana in Rudnik so 28. avgusta 1955 ustanovila Občinsko gasilsko zvezo Kočevje.

Ta se je kasneje večkrat reorganizirala, zadnjič leta 1998 ko je nastala Gasilska zveza Kočevje. Pred tem so se določeni obrobni deli občine priključili novo nastalim občinam. Posledično sta se Gasilsko društvo21 Struge in GD Polom priključila Gasilski zvezi Dobrepolje, GD Podpreska in GD Trava sta postala člana GZ Loški Potok, GD Osilnica pa je postalo osrednje gasilsko društvo v novi občini Osilnica.

V tem obdobju je prenehalo delovati tudi industrijsko gasilsko društvo Rudnik-ITAS, saj je šlo podjetje ITAS v stečaj, oba objekta gasilskega doma pa sta pristala v stečajni masi.


GZ Kočevje je ustanovilo 15 PGD (Kočevje, Mahovnik, LIK Kočevje, Stara Cerkev, Ložine, Klinja vas, Šalka vas, Koprivnik, Dolga vas, Livold, Mozelj, Predgrad, Kočevska Reka, Morava, in Vas - Fara). Leta 1998 je nastala Občina Kostel in PGD Vas - Fara je postalo osrednje gasilsko društvo v novi občini in je član GZ Kočevje.

Kasneje se je v članstvo Gasilske zveze Kočevje priključilo tudi PGD Osilnica iz Občine Osilnica. »GZ Kočevje si pri svojem delu prizadeva za dobro usposobljenost gasilcev z različnimi izobraževanji na ravni PGD, GZ Kočevje in GZ Slovenije ter ustrezno opremo gasilcev, ki je nujna za opravljanje poslanstva gasilstva, » je na slovesnosti poudaril prednik Anton Fajfar.

Andreja Katič o gasilstvu na kočevskem


Andreja Katič o zakonodaji


Antoin Fajfar o gasilski zvezi


Anton Fajfar o ustanovitvi zveze