kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

bajec becarevic Reporter.si

Huda obtožba na račun Tarče in Teša: ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Novice Novo mesto

Farmacevt svetuje: Potovalna lekarna

Piše:

Čas objave:
31.07.2024 12:30

Nastopil je čas dopustov in marsikdo si že pripravlja počitniški kovček. Da pa bo dopust prijeten in brez zdravstvenih težav, je prav, da vanj dodamo tudi potovalno lekarno. O njej smo se tokrat pogovarjali z mag. farmacije Vladko Štravs iz Dolenjskih lekarn.

V Dolenjskih lekarnah vsem dopustnikom svetujejo, da si ustrezno pripravijo potovalno lekarno. Ta naj zagotavlja vsaj osnovno prvo pomoč, zlasti tam, kjer ni lekarn in bolnišnic na vsakem koraku.

Kaj naj vsebuje potovalna lekarna?
Skrbno pripravimo zdravila, ki jih redno jemljemo in nam jih je predpisal zdravnik. Upoštevati moramo dolžino dopusta, da s seboj vzamemo zadostno količino. Pri potovanju z letalom jih pospravimo v ročno prtljago. Glede na državo potovanja je treba imeti s seboj zdravniško potrdilo o predpisanih zdravilih npr za narkotike oziroma psihotropna zdravila. Med potovanjem je treba upoštevati tudi temperaturno območje shranjevanja zdravil, ki so občutljiva za višje temperature na primer inzulini in biološka zdravila.

Katere zdravstvene težave so pogoste na potovanjih?
Driska je najpogostejša zdravstvena težava na potovanjih. Povzroči jo okužba z mikroorganizmi iz hrane ali vode, predvsem v krajih s toplo klimo in pomanjkljivo higieno. Zato naj naša potovalna lekarna vsebuje tablete z medicinskim ogljem in pripravke z mlečnokislinskimi bakterijami. To so probiotiki . Izgubljeno tekočino, glukozo, elektrolite pa nadomestimo z raztopino rehidracijske soli.

Kaj pa alergije?
Piki žuželk in alergija na sonce sta pogosta vzroka za srbenje, ki je zelo nadležno. Lokalni antihistaminik v obliki gela, ki vsebuje dimetinden, lahko hitro olajša težavo. Prav tako hladilni gel, ki ga proizvaja naš galenski laboratorij. Ob že znanih alergijah pa imejmo s sabo še tablete z antihistaminikom. Za območja, na katerih lahko žuželke s svojim ugrizom oziroma pikom prenašajo bolezni kot so malarija, mrzlica zika, Svetovna zdravstvena organizacija priporoča uporabo repelentov z dietil meta toluamidom (DEET) ali ikaridinom.

Kaj pa potovalna slabost?
Med vožnjo z avtom, avtobusom ali ladjo se lahko pojavi potovalna slabost. Najpogosteje prizadene otroke. Difenhidramin je pri tem zdravilo prve izbire. Prav tako zmanjšujejo slabost pripravki iz ingverja, na voljo pa so tudi zapestni trakovi na osnovi akupresure.

Kaj sodi še v potovalno lekarno?
Ob glavobolu, zobobolu, bolečinah v sklepih ali mišicah, ob povišani telesni temperaturi ter ob prehladu imejmo še kakšen analgetik in antipiretik kot so paracetamol, ibuprofen, acetilsalicilna kislina, naproksen . Za športne dopustnike so koristne tudi kreme ali geli proti bolečinam na primer z ibuprofenom ali diklofenakom ter gel proti modricam s heparinom.

Če se poškodujemo. Kaj potrebujemo za oskrbo rane?
Sterilne gaze, povoje, obliže. Razkužilo za rane z oktenidinom ali povidon jodom. Priporočam tudi antiseptik za rane, ki ga proizvaja galenski laboratorij Dolenjskih lekarn Novo mesto in vsebuje benzalkonijev klorid.

Bi še kaj dodali našim poslušalcem radio Krka?
V imenu Dolenjskih lekarn Vam želim varno potovanje, čim manj zdravstvenih težav in seveda obilo brezskrbnih dni, kjerkoli že boste. Zapomnite si, najboljša potovalna lekarna je tista, ki se domov vrne neodprta, saj to pomeni, da je potovanje minilo brez težav. Ko pa se te pojavijo, je dobro, da smo nanje pripravljeni . Lepo se imejte!

Farmacevt svetuje: Potovalna lekarna 31.7.2024 - 1. DEL


Farmacevt svetuje: Potovalna lekarna 31.7.2024 - 2. DEL


Farmacevt svetuje: Potovalna lekarna 31.7.2024 - 3 DEL