V Brežicah svoja vrata odpira farma nojev Modri vrat, ki skuša Slovence navdušiti nad nojevim mesom.
Noji, ki jih redijo pri Modrem vratu (ime izhaja iz pasme nojev), namreč ne samo, da so na prostem in divji, saj gre za žival, ki jo je nemogoče udomačiti, ampak so tudi zliti z okoljem, pasejo se na sedmih mešanicah trave, krmljeni z natančno izdelano recepturo žit, pesnih rezancev in vitaminov, za nameček pa so še - slovenski, saj sta zakonca Ferenšak po dolgem iskanju pred tremi leti našla primerno matično jato na Goričkem."Naši noji so celo leto izključno na prostem in so izredno "fit". Recepturo za mešanice za njihovo prehrano smo razvili skupaj z biotehnično in veterinarsko fakulteto, pripravljamo jih vsak dan sproti na farmi, pa tudi gojimo jih pri nas, saj je pomembno, da vemo, da poljščine niso gensko spremenjene. Cilj je, da noji pridobivajo mišično maso," razlaga Tomše Ferenčakova.
Ob tem je treba še razbliniti mit, da gre za žival s toplega juga, ki ne bi mogla na prostem preživeti slovenskih zim: "Ljudje imajo predstavo, da je to afriška ptica, v resnici pa so jo tja preselili iz Kazahstana, tako da brez težav zdrži temperature do -30 stopinj Celzija."