motorno kolo Svet24.si

Slovenca z motorjem trčila v srno, 70-letnik huje...

pomlad vreme drevo potok jutro tony Svet24.si

Meteorologi za jugozahod države izdali rumeno ...

1750162996-172a3082-1750162984878 Necenzurirano

Prebilič v političnem ringu, cerkvene zarote in ...

milan kucan pl Reporter.si

Politiki, streznite se! Ne hodite Milana Kučana ...

lionel messi inter miami Ekipa

Maestro Messi! Njegova mojstrovina je zažgala ...

prebava Svet24.si

Znaki, na katere morate biti še posebej pozorni

LISCA_Kopalke_Lascari (1) Njena.si

Top modeli kopalk, ki jih boste oboževale

Novice Novo mesto

F&V&A: Dolenjska akademija "Radi imamo domače"

Piše: Radio Krka

Čas objave:
16.05.2017 15:11

Mercator maja in junija v različnih regijah pripravlja akademije Radi imamo domače, ki se je udeležujejo lokalni pridelovalci hrane. Takšnih akademij bo devet, ena izmed teh bo danes za območje Dolenjske v Novem mestu, gostila pa jo bo Kmetijska zadruga Krka.

Mercator in Zadružna zveza Slovenije (ZZS) bosta v prostorih Kmetijske zadruga Krka Novo mesto gostita drugo srečanje t. i. Akademije "Radi imamo domače". Obstoječi in potencialni novi dobaviteljji ponudbe "Radi imamo domače" se bodo seznanili s potrebnimi informacijami, se med seboj spoznali in družili.  

V maju in juniju bodo tako pripravili 9 takšnih  regijskih dogodkov, namenjenih mreženju in neformalnemu druženju, na njih pa bodo lokalni pridelovalci in proizvajalci pridobili uporabna znanja s področja dobave, konkretna pojasnila in usmeritve glede postopkov in pogojev dobave. Tako se Mercator želi še tesneje povezati z lokalnimi dobavitelji.

V Novem mestu je druga od devetih Akademij "Radi imamo domače", udeležili pa so se je predstavniki novomeške Kmetijske zadruge Krka ter drugih okoliških zadrug in več lokalnih pridelovalcev in proizvajalcev.

Anton Prus, direktor KZ Krka Novo mesto, ki je bila tokratna gostiteljica, je na začetku poudaril: »Potrošniki se vse bolj zavedajo, da ima lokalno pridelana hrana bolj poln okus in boljšo aromo ter da so pridelki obrani v času optimalne zrelosti. Z uživanjem tako pridelane hrane podpiramo lokalno okolje ter, kar je najbolj pomembno, skrbimo za svoje zdravje. Ob tem je poslanstvo Kmetijske zadruge Krka, da kot eden največjih slovenskih odkupovalcev zelenjave in mesa iz lokalnega okolja, preko Mercatorja ustvarja pomembno vez med pridelovalci in potrošniki. Verjamemo, da s tem gradimo zaupanje v kakovostno, lokalno pridelano hrano in omogočamo sledljivost od proizvajalca do potrošnika.«

Zadruge so pomemben del podeželja in kratkih verig preskrbe s hrano, saj prek njih poteka kar tri četrtine odkupa in prodaje slovenske hrane, pridelane na kmetijah. V številnih primerih zadruge zagotavljajo osnovne infrastrukturne storitve na podeželju, saj poleg oskrbe prebivalcev, odkupa in prodaje kmetijskih pridelkov izvajajo še storitve pogodbene pošte in skrbijo za kulturno dogajanje. Vedno bolj pa se uveljavljajo tudi posamezni proizvajalci pristnih lokalnih izdelkov, ki se prav tako uvrščajo na Mercatorjeve police, označene z rdečim srčkom "Radi imamo domače".

Vodja maloprodajnega območja v Mercatorju, Anita Kastrevc, je ob tej priložnosti poudarila: «Dobro sodelovanje lokalnih dobaviteljev in Mercatorja se na koncu pozna na naših policah z oznako "Radi imamo domače". Skupaj lahko bolje prepričamo naše kupce, naj pogosteje posegajo po lokalno pridelani in proizvedeni hrani, saj se tako bolje prehranjujejo, s tem pa tudi ohranjajo naše lepo podeželje.«

Svojo zgodbo o uspehu je kot predstavnica dobre prakse med domačimi dobavitelji udeležencem predstavila Meta Brozovič  z domačije Brozovič:»V naši družini se trudimo, da bi živeli kar se da zdravo in povezani z naravo, kar pomeni, da si večino hrane pridelamo in predelamo doma. Pred leti smo nekaj takih domačih dobrin ponudili nekaterim slovenskim zadrugam, pred tremi leti pa nas je k sodelovanju povabil še Mercator, kar je pomenilo, da se lahko naša sedemčlanska družina preživlja s predelavo zeliščnih sirupov. Pomembno se mi zdi, da se zavedamo svoje cene, ki jo kot proizvajalci slovenske hrane gotovo imamo. Drugo, kar se mi zdi še pomembneje pa je, da se naučimo lokalno sodelovati; to pomeni, da se povezujemo s slovenskimi zadrugami, s krajevnimi šolami, vrtci,... in da se proizvajalci povezujemo med seboj ter tako lažje nastopamo na domačem trgu.«

Znanje s področja dobave in posebej o črtnih kodah in deklaracijah je posredovala vodja službe varna hrana in interna kontrola v Mercatorju, dr. Tatjana Vrščaj Vodošek. Na vprašanja dobaviteljev pa so odgovarjali predstavniki Mercatorjevih nabavnih služb. Po uradnem delu je sledilo neformalno druženje, za pristno domače vzdušje pa je poskrbel Ansambel Kranjci. Naslednja prireditev Akademije "Radi imamo domačebo" bo 18. maja v Kobaridu, gostila pa ga bo KZ Tolmin.

Projekt "Radi imamo domače" 
Razširjena ponudba domačih izdelkov slovenskih zadrug, lokalnih kmetij in manjših lokalnih proizvajalcev, označena z rdečim srčkom "Radi imamo domače", pomeni nadgradnjo Mercatorjeve ponudbe »Iz domačih krajev«. Z njo je Mercator leta 2012 kot prvi med trgovci v Sloveniji začel s stalno promocijo pridelkov slovenskih kmetov.  V naboru slovenskih dobrot v Mercatorju je danes že okrog 900 vrst domačih izdelkov več kot 20 slovenskih zadrug, ki združujejo na stotine kmetovalcev ter 100 lokalnih kmetovalcev in proizvajalcev.

 

Tanja Durin, v Mercatorju zadolžena za korporativno komuniciranje


Brez opisa