alenka-pinterič Svet24.si

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne ...

ana-petrič Svet24.si

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega ...

robert golob pl2 Necenzurirano

Fides je zlomil Cerarja, zdravstveni lobiji ...

marta kos pl Reporter.si

Marta Kos nima izgovora: udbovske evidence so ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

Suzana Perman Njena.si

Slovenska voditeljica se je poslovila z malih ...

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Novice Novo mesto

F&V: Spomnili so se vaje Premik

Piše: Radio Krka

Čas objave:
24.03.2016 06:25

V Vojašnici Franca Uršiča v Novem mestu so v okviru dvodnevne vojaške vaje Skok 2016 v počastitev 25-letnice mobilizacijsko-taktične vaje Premik 91 včeraj pripravili vojaško vajo s predstavitvijo zmogljivosti Slovenske vojske. Dinamični vaji je sledila spominska slovesnost s slavnostnim govornikom, načelnikom generalštaba vojske Andrejem Ostermanom.

Pri vojaški vaji Skok 2016 je po besedah vodja vaje, podpolkovnika Marjana Sirka sodelovalo nekaj več kot 230 vojakov. V njenem sklopu so preverili pripravljenost nekaterih vojaških enot in usposobljenost enote, ki je predvidena za napotitev na misijo na Kosovo.

Vajo so izvedli na podobnih mestih, kot je leta 1991 potekala vaja Premik, oz. na območju Maribora, Ajševice, Počka, Postojne, Novega mesta, Celja in Cerkelj ob Krki. Ob koncu vaje pa so v Novem mestu pripravili še dinamično in statično predstavitev zmogljivosti SV.

V okviru dinamične vaje so simulirali napad motoriziranega voda na nasprotnikovo odporno točko ob podpori motorizirane čete in zračni podpori, je še povedal Sirk.

Vajo Premik 91 je sicer več kot 400 pripadnikov slovenske Teritorialne obrambe izvedlo 23. in 24. marca 1991. Začeli so jo z mobilizacijo bataljona teritorialne obrambe na Severnoprimorskem, katerega enote so nato izvedle premik iz Vogrskega pri Novi Gorici do Škocjana oz. Šmarjete na Dolenjskem.

Med premikom so skupaj s pripadniki 30. razvojne skupine oz. poznejše brigade Moris in dolenjskimi enotami pripravili štiri zahtevne taktične vaje, vaja Premik pa danes velja za eno temeljnih dejanj v okviru priprav na slovensko osamosvojitev.

Sodelujoče na vaji leta 1991 je na postroju enot v Šmarjeti z besedami "pozdravljeni vojaki slovenske vojske" pozdravil član takratnega slovenskega predsedstva Ivan Oman, ki je bil tudi med gosti  slovesnosti.

Oman je povedal, da je vaja Premik pomenila, da je takratna slovenska vojska v obliki Teritorialne obrambe pokazala, da je pripravljena svobodo in suverenost nastajajoče države braniti tudi z orožjem.

Šlo je za pomemben dogodek, je opozoril in ob primerjavi takratnega in zdajšnjega obdobja dejal, da je razlika v tem, da so Slovenci takrat imeli Teritorialno obrambo, zdaj pa je več nimajo. "To je problem," je še dejal Oman.

Med udeleženci  slovesnosti so bili tudi takratni poveljnik teritorialne obrambe Dolenjske Albin Gutman, številni udeleženci vaje Premik 91 in drugi gosti.

Brez opisa