primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

matjaz kek 24 pm Ekipa

Matjaž Kek med trenersko elito: selektorja ...

Novice Novo mesto

F&V: Poroka na gradu Grm

Piše: Radio Krka

Čas objave:
23.08.2015 09:05

V soboto se je v baročni stolpni sobi gradu Grm v Novem mestu poročil g. Zsolt Moldan, potomec nekdanjih lastnikov gradu iz družine Smola. V grajski sobi sta se sočasno odvijali dve poroki. Gospod Zsolt Moldan se je poročil z gospo Agnes Mikloš, ob njima pa je bil še drugi par, ki je prišel iz Budimpešte in so bili eden drugemu poročne priče.

Avguštin Zois je 1810 prodal grad Grm Karlu Smoli, priseljencu iz Češkega, sicer dotedanjemu grajskemu oskrbniku, in družina Smola je potem ostala lastnica gradu in pripadajočega posestva do leta 1886, ko ga je Anton Vincenc Smola prodal deželi Kranjski za potrebe kmetijske šole (Kmetijska šola Grm, prvotno Vinarska, sadjarska in poljedelska šola na Grmu pri Rudolfovem), ki se je v Novo mesto preselila iz Slapa pri Vipavi.

Družina Smola je sodeč po raziskavah, ki so jih opravili na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenija, Območni enoti Novo mesto, zaslužna za temeljito prenovo gradu v udobno rezidenco po tedanjih meščanskih bivalnih standardih (zamenjali so lesene strope in streho gradu ter prostore poslikali z bogato dekorativno šablonsko poslikavo).

G. Zsolt Moldan, ki živi in dela v Londonu (direktor arhitekturnega biroja ADZ Architects), je z gradom Grm povezan po materini strani.

V gradu je bila namreč leta 1825 rojena njegova prapra babica. Po očetovi strani je podedoval naslov barona.

Avstrijski cesar Franc I. je njegovega praprapra deda Josepha von Dietricha nagradil s plemiškim naslovom in grbom zaradi zaslug pri obrambi Dunaja in Prage med Napoleonskimi vojnami.

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenija, Območna enota Novo mesto, želi po obnovi gradu, ki je v lasti Republike Slovenije, park, grajsko dvorišče, grajske kleti in več grajskih prostorov nameniti javnim programom.

V gradu so sicer pisarne in restavratorske delavnice zavoda ter prostori novomeške enote Zgodovinskega arhiva Ljubljana. Ker se celovita prenova gradu vse bolj časovno odmika, so se v zavodu vseeno odločili, da baročno stolpno sobo in park odprejo tudi poročnim obredom, v grajski kleti pa so 17. aprila letos odprli deželno vinoteko Bohuslava Skalickega.

Vinoteka je nastala v sodelovanju novomeškega Zavoda za turizem, Grma Novo mesto - Centra biotehnike in turizma in Zavoda za varstvo kulturne dediščine, poimenovali pa so jo po nekdanjem ravnatelju kmetijske šole Grm Bohuslavu Skalickem, vinogradniškem in kletarskem strokovnjaku, ki je leta 1897 v gradu uredil državno vinsko klet in ima izjemne zasluge za bistven dvig kakovosti vinogradništva in vinarstva na Dolenjskem.

Omenjena klet je bila prva in edina te vrste v vsej tedanji Avstriji. Bohuslav Skalicky je v tej kleti negoval vina s celotnega področja tedanje dežele Kranjske.

Leta 1908 je ta vina predstavil na prvi razstavi kranjskih vin v Pragi in kasneje na Dunaju.

Poroka_na_grmskem_gradu_2015.flv