kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

bajec becarevic Reporter.si

Huda obtožba na račun Tarče in Teša: ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Novice Novo mesto

F&V: Pohod z rdečimi baloni

Piše: Radio Krka

Čas objave:
27.02.2016 13:03

Lanski prvi pohod ob mednarodnem dnevu redkih bolezni z rdečimi baloni, je po Mariboru prinesel toliko veselja, da so se organizatorji letos odločili, da ga organizirajo še v nekaterih drugih mestih po Sloveniji, tudi v Novem mestu.

Z njimi želijo opozoriti da ima drugačnost, ki se zrcali ne le v naših otrocih, temveč tudi v odraslih osebah,  svoje mesto med vsemi nami. Rdeči balon simbolizira ljubezen, pomešano z upanjem in otroško zvedavostjo nad življenjem samim.

Začetek pohoda je bil pri Knjigarni Goga, nadaljeval se je skozi Glavni trg ter po Rozmanovi ulici, proti Knjižnici Mirana Jarca čez cesto in nazaj na Glavni trg.

V ponedeljek, na dan redkih bolezni, pa bo na Brdu pri Kranju potekala nacionalna konferenca posvečena tej temi. Organizira jo ministrstvo za zdravje skupaj z Združenjem za redke bolezni in kliničnim inštitutom za medicinsko genetiko Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Redke bolezni so tiste, za katero zboli pet ali manj bolnikov na 10.000 prebivalcev. Za večino redkih bolezni ni učinkovitega zdravljenja, zato je zdravljenje namenjeno le podaljševanju in izboljšanju kakovosti življenja.

V Evropi poznajo več kot 4500 različnih redkih bolezni. Gre večinoma za prirojene bolezni, ki so največkrat kronične, napredujoče in degenerativne. V slovenskem registru redkih bolezni je 250 bolnikov s 50 različnimi redkimi boleznimi.


Rdeči baloni v Novem mestu