primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Novice Gorenje Vrhpolje

F&V: Pohod po poteh obeležij in spomenikov NOB

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.08.2015 13:39

Pohod po poteh obeležij in spomenikov NOB ob 70-letnici konca 2. svetovne vojne.

Krajevna organizacija ZZB za vrednote NOB Šentjernej je v okviru občinskega praznika Občine Šentjernej, organizirala pohod po poteh zgodovine v počastitev 70. obletnice 2. svetovne vojne. Tematika Jernejevega 2015 so Gorjanci in prav ti Gorjanci nosijo veliko zgodovinskih dogodkov, na katere ne smemo pozabiti. Pohod je bil osredotočen na drugo svetovno vojno, na kraje, kjer so obeležja in spomeniki iz tega obdobja.

V Gor. Vrhpolju so obiskali spomenik, ki je bil postavljen v spomin borcem in aktivistom gorjanskega področja in na bratsko sodelovanje s hrvaškimi partizani. Vrhpolje je bila partizanska vas, saj je bilo tu središče upora šentjernejske doline. Vaščani so zbirali hrano za partizane, v vasi je bila organizirana vaška zaščita in vaške straže. 19. Februarja 1943 so Italijani vas bombardirali in jo skoraj v celoti porušili in požgali. Prior kartuzijanskega samostana – Josip Edgar Leopold je v svoji knjigi zapisal: 18. februarja 1944 so Nemci in domobranci presenetili partizane v Vrhpolju. Poklicali so jih k predaji, Rudi Pirkovič pa jim je rekel: »Partizani se ne predajo, rajši umrejo!« Razvil se je boj na življenje in smrt. Padel je Rudi in še dva. Enega so ujeli. Škoda za Rudija , ki bi bil tako potreben po osvoboditvi, da bi uredili življenje v tem kraju, ker je bil pomirjevalnega značaja in pošten do dna duše.(Kartuzija Pleterje in partizani)

2. V Gorenji Stari vasi so obiskali spominsko obeležje žrtev fašističnega in belogardističnega nasilja, ki je bilo storjeno ob bombnem napadu leta 1943. Spomenik so postavili člani PGD Stara vas Loka.

3. V gozdu Ilovica so se ustavili na kraju, kjer so bili na zverinski način ubiti pristaši OF. Neki oficir iz Ljubljane, sicer domačin, je kot komandant postojanke na Gracarjevem turnu, vse imenovane na plošči obsodil na smrt. Talce so zvezali z žico in jih odpeljali na ta prostor v gozdu, kjer so jih pobili belogardisti.

4. V Hrastju so si ogledali ostanke nekdanje sušilnice za sušenje sadja, ki jo je dal postaviti rajonski odbor Osvobodilne fronte po načrtih Inženirja Suhadolca.

5. Ustavili so se tudi pred spomenikom v Orehovici (pred Osnovno šolo), ki je posvečen 36 borcem in aktivistom ter 15 žrtvam narodnoosvobodilnega boja . Na njem je napis: Ni mar bilo vam smrti, ne trpljenja, zahvala vam , ki ste prelili kri.


6. Spomenik na pokopališču v Orehovici pa je posvečen 32 borcem in 12 žrtvam z napisom: Vsem znanim in dvajsetim neznanim borcem, ki so darovali življenja za neodvisnost , večna slava in hvala ter lahka slovenska zemlja.

7. Obiskali so grad Prežek, na katerem je vzidana plošča z napisom: V tem okolišu so se v poletju 1942 zadrževale 4. Kordunaška in 13. Žumberačka brigada, tu je deloval Gorjanski bataljon, pod okrožje Gorjanci, rajonski odbor OF Šentjernej in Orehovica ter tu se je zgradila usnjarna, pekarna, mesarija in sadna sušilnica za potrebe NOV in PO. Na tem območju je bila eno prvih osvobojenih ozemelj pod Gorjanci. Grad je zdaj v lasti Občine Šentjernej. Ob obisku so grad odklenili in omogočili ogled.

8. Cilj pohoda je Gor. Vrhpolje – žaga. Ta prostor imenovan Pletarska žaga, je bil center političnih delovanj Osvobodilne fronte za področje Pod gorjancev in center za preskrbo partizanske vojske. V sklopu žage je bilo tudi večje pokrito skladišče za les. Prostora je bilo za več sto ljudi. Tukaj so bile v avgustu 1942 prve demokratične svobodne volitve sredi okupirane Evrope, množična prisega Podgorja, zvestoba ljudstvu.

Vsebina in opisi so povzeti po Zborniku spomenikov in spominskih obeležij v Občini Šentjernej – Šepet časa.



Pohod ob 70 letnici