izgorelost Svet24.si

Izgorelost – ko pritisk dela vodi v ...

alkotest, policist, voznik, nadzor, splošna Svet24.si

Na cesti pijani kot na veselici; neslavni rekorder...

410167490_683711440538299_444785036928894066_n Necenzurirano

Divji zahod v zdravstvu: čiščenje krvi za 5.000...

fajon leyen golob pl Reporter.si

Ozadje odstopa Tomaža Vesela: kdo je torpediral ...

Victor Sanchez Primož Roglič Ekipa

Poziv trenerja Olimpije: Mi lahko kdo organizira ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

Primož Roglič Ekipa

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili...

Novice Šentjernej

F&V: Blagoslov konj - ŠTEFANOVO 2015

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.12.2015 07:15

Ob današnjem godu sv. Štefana se je na Dolenjskem, v Beli krajini, Posavju in drugje po državi zvrstila vrsta blagoslovov konj. Najmnožičnejši zbor, tradicionalno Štefanovo 2015, so priredili v Dolenji Stari vasi pri Šentjerneju, kjer se je zbralo nekaj manj kot 150 konjenikov in skoraj 3000 obiskovalcev.

(Foto iz Štefanovega v Semiču, z Ribniškega in iz Kapel )

Štefanovo v Šentjerneju:

Prostovoljno gasilsko društvo Dolenja Stara vas je tudi letos skupaj z Občino Šentjernej organizirala prireditev ˝ŠTEFANOVO 2015˝, ki je potekala danes pri cerkvi Sv. Štefana v Dolenji Stari vasi. Šentjernejski župan Radko Luzar je izpostavil, da sodi šentjernejski blagoslov konj med najstarejše v Sloveniji, obiskovalci današnje prireditve pa so podobno kot nekateri konjeniki prišli z raznih koncev Slovenije in širše Dolenjske.
Po županovih besedah gre za ohranjanje konjerejske in konjeniške tradicije, ki je na Šentjernejskem polju prisotna že od rimskih časov, v novejšem obdobju pa več kot 160 let. Sicer pa v Šentjerneju na Štefanovo konje neprekinjeno blagoslavljajo že 157 let.

Štefanovo v Semiču:
V Semiču na Štefanovem trgu, pred cerkvijo Sv. Štefana so konjerejsko društvo Semič, Belokranjska konjenica, KD Orel Semič in Župnija Semič pripravili prireditev v počastitev dneva samostojnosti in enotnosti ter tradicionalni blagoslov konj. Zbralo se je 13 kočij in 30 jahačev.
Organizatorji so najprej pripravili prihod konjenice in zapravljivčkov. Županja Polona Kambič pa je tudi nagovorila vse konjenike ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Vsako leto se dogodku pridržijo konjeniki Suhe krajine in župan občine Žužemberk Franci Škufca. 
V kulturnem programu je s himno najprej nastopil moški pevski zbor KD sv Štefan. Semiški župnik Luka Zidanšek pa je blagoslovil konje jahače in vse živali.


Štefanovo na Ribniškem:

Na pobudo konjarjev ribniške doline so pred dvajsetimi leti pri Novi Štifti pripravili prvi blagoslov konj in njihovih gospodarjev. Običaj, ki je pet let mlajši od države, je poudaril pater Niko Žvokelj, ki je prav tako pomagal pri oranju ledine tega ljudskega izročila, je še kako živ. V deželi suhe robe so konje danes , na Štefanovo, k temu obredu pripeljali tudi pri cerkvah na Velikih poljanah, Dolenji vasi in na Maršičih pri Svetemu Gregorju.
Obred je na dvorišču frančiškanskega samostana romarske cerkve Marijinega vnebovzetja pri Novi Štifti vodil pater Niko Žvokelj. Molil je za zdravje živine in njihovih gospodarjev, za popotnico pa jim je podaril blagoslovljeno sol. » Vselej vabljiva Nova Štifta , ki je v vseh pogledih biser naše doline in občine, na ta dan zaživi v polnemu sijaju. Naj tako tudi ostane, je ob blagoslovu dejal sodraški župan Blaž Milavec.

Konje so danes blagoslavljali še v Gorenjih Sušicah pri Dolenjskih Toplicah, Šentrupertu na Dolenjskem, Goriški vasi pri Škocjanu, v Štefanu pri Trebnjem, Kapelah, Pišecah, Harijah v Brkinih, Vipavi in še drugih krajih po državi. Na hipodromu v ljubljanskih Stožicah pa bodo ob blagoslovu konj pripravili še dirke sv. Štefana.

Sv. Štefan je bil jeruzalemski diakon, ki so ga zaradi oznanjanja krščanske vere obsodili na smrt s kamenjanjem, za zavetnika konj in živine na splošno pa so ga v srednji in severni Evropi razglasili, ker je nadomestil neko božanstvo, ki je indoevropskim ljudstvom varovalo konje in živino.

Po legendi naj bi sv. Štefan z znamenjem križa ukrotil divjega konja, s čimer je, kot je v Prazničnem letu Slovencev zapisal etnolog Niko Kuret, v očeh ljudstva prevzel zavezništvo nad konji. Blagoslov konj ob njegovem godovanju prvič omenja neki rokopis iz Triera v Nemčiji iz 10. stoletja, na slovenskih tleh pa je o tem obredu v Nevljah pri Kamniku in na Kranjskem prvi poročal polihistor Valvasor.

Polona Kambič županja Semiča


Franc Škufca župan Žužemberka


Ivan Bukovec


Pater Niko Žvokelj o soli


Pater Niko Žvokelj o blagoslovu


ŠTEFANJE V DOLENJI STARI VASI PRI ŠENTJERNEJU 26.12.2015.flv