primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

adriana, življenje-na-tehtnici Njena.si

Adriano pri hujšanju ovirala velika samozavest

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Novice Ljubljana

EU prispevala za vodna projekta tudi v Ribnici in Kočevju

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.08.2015 17:20

Služba vlade za razvoj in kohezijsko politiko nadaljuje z izdajanjem odločb za sofinanciranje s kohezijskimi sredstvi za obdobje 2014-2020. Odločbi sta dobila projekta oskrbe s pitno vodno na območju občin Postojna, Pivka in Sodražica ter Ribnica in Kočevje. Za projekta v vrednosti 65,6 milijona evrov bo EU prispevala 40,6 milijona evrov.

Služba vlade za razvoj in kohezijsko politiko je odločbi izdala za naložbo prvega sklopa oskrbe s pitno vodo v porečju Ljubljanice in za naložbo oskrbe s pitno vodo na območju Sodražice, Ribnice in Kočevja. Naložbi bosta zagotovili varno in zdravo oskrbo s pitno vodo na omenjenih območjih, so danes sporočili iz vladne službe.

Projekt prvega sklopa oskrbe s pitno vodo v porečju Ljubljanice je namenjen reševanju problematike oskrbe s pitno vodo na območju občin Postojna in Pivka. V njegovem okviru bo nadgrajen in hidravlično izboljšan obstoječ vodovodni sistem s priključitvijo novih prebivalcev na javno vodovodno omrežje ter zagotovljena varna ter zdrava oskrba s pitno vodo z izgradnjo čistilnih naprav za pitno vodo.

Rekonstruirano in dograjeno bo primarno omrežje Postojna-Pivka, zgrajena bosta vodovod v Bujah in občini Pivka, zgrajeni zajetji ter vodarni Malni in Korotan ter rekonstruiran transportni cevovod in razdelilno omrežje v Petelinjah.

Tako bo več kot 21.000 prebivalcev dobilo varen dostop do zdravstveno ustrezne pitne vode. Za projekt v vrednosti 34,8 milijona evrov prispeva kohezijski sklad 21,8 milijona evrov.

Namen projekta oskrbe s pitno vodo na območju Sodražica-Ribnica-Kočevje je prav tako zagotovitev zanesljive oskrbe z varno in zdravo pitno vodo, izboljšanje hidravlične karakteristike in priključitev novih prebivalcev na javno vodovodno omrežje. Z izvedbo projekta bo zgrajenih 65.570 metrov cevovodov, tri čistilne naprave za pripravo pitne vode, 11 črpališč in štirje vodohrani.

S tem bo več kot 25.000 prebivalcev deležnih boljše in varnejše oskrbe s pitno vodo, na nov sistem pa bo priključenih več kot 1300 prebivalcev. S tem se bo izboljšala kakovost oskrbe s pitno vodo in življenjski pogoji prebivalcev, zmanjšale pa se bodo tudi vodne izgube. Za projekt v vrednosti 30,8 milijona evrov prispeva kohezijski sklad 18,8 milijona.