sečnja-dreves, akcija, levica Svet24.si

Foto: V Ljubljani bosta padla mogočna drevoreda, ...

lokalne volitve 2022 Svet24.si

Poslanci v en glas stopili v bran "večnim" ...

20200310-00994436 Necenzurirano

Nekdanja desna roka Bešiča Loredana dela za ...

rtvs Reporter.si

Javna hiša pred moralnim bankrotom: RTV Slovenija...

nemcija Ekipa24.si

Odjeknilo je! Nemci izbrali novega selektorja, na ...

Hajdi Korošec Jazbinšek Njena.si

Umrla ljuba mati Hajdi Korošec

josip ilicic maribor dw Ekipa24.si

Vroče iz Ljudskega vrta! Krznar prvič ...

Novice

Dva Zlata znaka v SB Novo mesto

Piše: R.K.

Čas objave:
18.05.2023 11:27

Zbornica zdravstvene in babiške nega SLovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije je tudi letos podelila Zlati znak Zbornice - Zveze za leto 2023. Med prejemniki sta tudi medicinski sestri iz Splošne bolnišnice Novo mesto.

Marta Blažič, magistrica zdravstvene nege, medicinska sestra na okulističnem področju v Splošni bolnišnici Novo mesto je prejemnica Zlatega znaka za l. 2023. Zlati znak je najvišje priznanje strokovnega združenja, Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije, ki ga prejme posameznik/ca za izjemne dosežke na strokovnem področju.

Marjeta Berkopec, dipl. med. sestra v operacijski dejavnosti v Splošni bolnišnici Novo mesto je soavtorica knjige Zaščitne sestre, ki je bila izdana pri Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije. V knjigi so predstavljena različna zgodovinska obdobja delovanja zaščitnih sester in njihovega izobraževanja najprej v središču monarhije na Dunaju, po razpadu Avstro-Ogrske pa v Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev ter nato v Kraljevini Jugoslaviji v izobraževalnih ustanovah v Ljubljani, Zagrebu in Beogradu, kjer so si v različnih obdobjih pridobivale znanje in izobrazbo tudi Slovenke, ki so se šolale za negovalke, skrbstvene sestre in otroške negovalke.