markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Novice Brežice

DOMOZNANSKA BRALNA ZNAČKA

Piše: RK

Čas objave:
02.07.2024 11:53

Domoznanski knjižni zakladi so v drugi sezoni razkrili številne zgodbe domačih avtorjev in odstrli zgodbe mnogih brežiških stavb.

V Knjižnici Brežice so do konca pripeljali 2. sezono projekta Domoznanski knjižni zakladi.

Dobre štiri mesece, od ta veselega dneva kulture (3. december), pa vse do svetovnega dneva knjig in avtorskih pravic (23. april), so bralke in bralci prebirali skrbno izbrane domoznansko obarvane knjige, ki so mimoidoče obiskovalce nagovarjale z ene od mrež na leposlovnem oddelku. Za pomoč pri izboru knjig so pripravili predstavitveni katalog s kratkimi vsebinami. Za osvojeno bralno priznanje je bilo potrebno prebrati vsaj 3 knjige in deliti mnenje o tisti, ki je najbolj navdušila. Najgosteje izpostavljen naslov, ki je bralce očaral, so bile Anine kresnice avtorice Ivane Vatovec.

Izbor je letos obsegal 13 leposlovnih del domačih avtorjev in 19 knjig s strokovno vsebino, pri čemer so upoštevali različne bralne okuse. Med izbranimi deli je kar nekaj takih z novejšo letnico izida. Tisti, ki raje posegajo po vsebinah na spletu, so lahko brali domoznanske zgodbe iz rubrike Odstiramo zgodbe brežiških stavb, ki bogatijo rastoči Domoznanski mozaik. Ta se nahaja na spletni strani Knjižnice Brežice in odstira zgodbe stavb v brežiški občini. Mnoge med njimi namreč vsakodnevno srečujejo na svojih poteh. Z raznolikimi podatki in slikovnim gradivom tako skupaj spoznavajo njihovo zgodovino.

Številni so se sprehodili po knjižnih poteh dediščine svojih krajev, osem pa je bilo takih, ki so ob koncu 2. sezone prejeli bralno priznanje in knjižno nagrado. Da so priporočene knjige pustile sledi v življenju bralcev in bralk, priča statistika izposoje domoznanskih knjižnih zakladov, ki je v času izvajanja bralne značke, krepko poskočila. Prav tako so zanimiva mnenja o prebranih knjigah. Bralci in bralke izkazujejo navdušenje nad knjigami z domoznansko vsebino, ker opisujejo osebe iz lokalnega okolja, o katerih zelo malo vemo, čeprav z njimi živimo in jih vsakodnevno srečujemo.

Z novim knjižnim naborom domoznansko obarvanega gradiva bodo v Knjižnici Brežice svoje bralce ponovno razveselili 3. decembra 2024. "Verjamemo, da bodo knjige o zgodovini, delu in življenju ljudi iz naših krajev nagovorile mnoge knjižne molje, ki se bodo tudi v 3. sezoni skupaj z nami podali na poti pis(a)ne dediščine Brežic in okolice. Tudi v poletnem času vabljeni k raziskovanju domačega okolja, zgodb domačih avtorjev in k spoznavanju zakladov, ki so del naše lokalne dediščine," so sporočili iz brežiške knjižnice.