krava Svet24.si

Krava napadla ženico, ta se je sama splazila do ...

soba študentka 250 Svet24.si

Začel se je lov na študentske postelje, ...

Ursula Gawish in Damijan Janković Necenzurirano

Damijan Janković nič več v osebnem stečaju. ...

novak jansa pl sr Reporter.si

Janša Novakovi očita, da je v tujini kritizirala...

azbe jug maribor Ekipa24.si

Nepogrešljivi član Maribora brez ovinkarjenja o ...

ana nikolić Odkrito.si

Pretresljivi posnetki znane pevke

porsche doncic Ekipa24.si

Želite kupiti Dončićevo 'zverino'? Lukov ...

Novice

Dolenjska gosti "Hiter odgovor"

Piše: R.K.

Čas objave:
11.05.2022 08:38

V tem tednu v Sloveniji poteka del vojaške vaja Hiter odgovor 2022 (angl. Swift Response 2022). Največ aktivnosti je v okolici Cerkelj ob Krki.

Slovenska vojska je sporočila, da v vsakoletni tritedenski mednarodni vojaški vaji, ki se je v organizaciji ameriških oboroženih sil v Evropi in Afriki začela v ponedeljek, 2. maja, sodeluje 17 zavezniških in partnerskih držav. Sodelujoče enote se bodo urile v izvajanju zračno desantnih operacij in zagotavljanju podpore le-teh.

V Sloveniji bodo aktivnosti potekale v tem tednu predvsem na območju letališča Cerklje ob Krki, ki bo logistično podpiralo in zagotavljalo letališko podporo ter zaščito sil države gostiteljice. Aktivnosti na letališču bodo zajemale pristajanje in vzletanje zavezniških transportnih letal ter nastanitev in konsolidacijo enot. Vaja v Sloveniji se bo zaključila 13. maja.

Vaja Hiter odgovor zagotavlja priložnost za skupno usposabljanje, ki omogoča vodenje in nadzor kompleksnih operacij na različnih lokacijah. Sodelujoče enote sodelujejo z namenom vzpostavitve skupne večnacionalne sile - kjerkoli in kadarkoli je to potrebno. Sodelovanje v večnacionalnih vajah povečuje pripravljenost, krepi profesionalne odnose in izboljšuje splošno usklajevanje z zavezniki in partnerji.