markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

zoga rokokmet Ekipa24.si

Celjski klub osupnil javnost, izstopil iz prve ...

Novice Brežice

Dneve kulturne dediščine v Posavju zastavili regijsko

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
20.09.2016 15:35

V Posavskem muzeju v Brežicah so danes predstavili prireditve, ki jih s skupnim geslom Skupaj za dediščino okoli nas pripravljajo v okviru tradicionalnih Dnevov evropske kulturne dediščine. Pri teh se je Posavski muzej povezal z novomeško, celjsko in ljubljansko enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKDS) in jih zastavil regijsko.

(foto: Facebook)

Po podatkih Posavskega muzeja so v tej brežiški ustanovi, ki pokriva območja štirih posavskih občin, zasnovali skupen program, ki bo med 27. septembrom in 6. oktobrom prinesel štiri osrednje prireditve.

Tako bodo najprej v Sevnici strokovnjaki celjske enote ZVKDS in brežiškega muzeja predstavili sevniški brivsko-frizerski salon Kreutz in pripravili okroglo mizo na temo tamkajšnje obrtniške dediščine 20. stoletja.


Sodelavci novomeške enote ZVKDS in Posavskega muzeja ter predstavniki lokalne krajevne skupnosti bodo v Artičah nato predstavili prenovo in rekonstrukcijo tamkajšnje tako imenovane Banove domačije. Omenjeni predstavitvi bo nekaj dni kasneje sledil sprehod po nekdanjem rimskem mestu Neviodunum, ki ga bodo v Drnovem pri Krškem pripravili sodelavci ljubljanske enote ZVKDS, Posavskega muzeja in Mestnega muzeja Krško.

Dneve evropske kulturne dediščine bodo v Posavju končali s sprehodom in vodstvom po brežiškem pokopališču, ki ga bodo pripravili skupaj z novomeško enoto ZVKDS, Posavskim muzejem in domačo občino.

Obisk vseh navedenih prireditev bo brezplačen, so še sporočili iz brežiškega Posavskega muzeja.