markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Ana Klašnja in Lado Bizovičar Revija Stop

Slovenija ima talent: Ste vedeli, da Ana in Lado ...

zoga rokokmet Ekipa24.si

Celjski klub osupnil javnost, izstopil iz prve ...

Novice Novo mesto/Ljubljana

Delničarji Krke o dividendi in nadzornikih

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
18.06.2015 05:18

Delničarji Krke bodo na današnji skupščini odločali o delitvi bilančnega dobička. Medtem ko uprava in nadzorni svet predlagata, da družba izplača 2,20 evra bruto dividende na delnico, pa bi mali delničarji med lastnike razdelili 3,35 evra na delnico. Delničarji bodo imenovali tudi nove nadzornike.

Že po predlogu uprave in nadzornega sveta novomeškega farmacevta se sicer delničarjem obetajo višje dividende kot lani, ko je bila dividenda 2,10 evra.

Medtem ko bi uprava in nadzorni svet od bilančnega dobička za 2014 v višini 181,5 milijona evrov za izplačilo dividend namenila 71,7 milijona evrov, za druge rezerve iz dobička 54,9 milijona evrov in prav toliko tudi za prenos v naslednje leto, bi v društvu Mali delničarji Slovenije za dividende namenili 109 milijonov evrov, za druge rezerve iz dobička 36,2 milijona evrov v naslednje leto pa bi prenesli 36,2 milijona evrov.

Mali delničarji svoj predlog utemeljujejo s tem, da je imela družba v zadevi Perindopril oblikovano rezervacijo v višini 47,5 milijona evrov. Julija lani je Evropska komisija izdala odločbo o kazni v višini 10 milijonov evrov, preostali del rezervacije pa je družba sprostila. Prav tako se je sprostila rezervacija v višini 1,4 milijona evrov v zadevi Sanofi Aventis, družba pa je prejela tudi povračilo sodnih stroškov v višini 20,8 milijona evrov v sporu z družbo AstraZeneco. Ta sredstva bi po njihovem mnenju morala družba v večji meri razdeliti med delničarje.

Predlog uprave in nadzornega sveta medtem po navedbah prvega moža družbe Jožeta Colariča temelji na Krkini politiki stalne rasti dividend in je v skladu s strateško usmeritvijo glede uporabe dobička ter upošteva finančne potrebe družbe v zvezi v vlaganji v povečanje proizvodnih in drugih zmogljivosti ter potencialne finančne potrebe glede morebitnih odškodnin v patentnih sporih.

Delničarji Krke bodo na skupščini odločali tudi o novih nadzornikih. Predlagani so dosedanji nadzornici Julijana Kristl in Sergeja Slapničar, prvi mož družbe BTC Jože Mermal, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar, predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga Matej Pirc in članica uprave Kapitalske družbe Anja Strojin Štampar.

V Ljubljani bo medtem danes potekala skupščina Mercatorja, kjer pa se bodo delničarji na čelu s hrvaškim Agrokorjem le seznanili z lanskim poslovanjem in podelili razrešnico nadzornikom ter upravi pod vodstvom Tonija Balažiča.