zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice

Delavnica ob dnevu zavržene hrane

Piše: R.K.

Čas objave:
24.04.2024 06:58

Na Kmetijski šoli Grm je včeraj potekala delavnica ob dnevu zavržene hrane, ki ga obeležujemo danes.

Delavnica na Kmetijski šoli Grm je potekala v skladu s prednostno nalogo evropskega zelenega dogovora, ki si prizadeva za preoblikovanje našega načina življenja in gospodarstva v bolj trajnostno smer. Eden pomembnih vidikov tega dogovora je tudi prizadevanje za zmanjševanje količin zavržene hrane. Zavržena hrana je eden večjih svetovnih izzivov, saj po podatkih ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, na svetovni ravni na leto zavržemo 30 odstotkov pridelane hrane. V Evropski uniji zavržemo kar 20 % vse hrane, ki je bila pridelana za namen prehrane ljudi. V Sloveniji vsako leto zavržemo okoli 140 tisoč ton hrane, s tem pa tudi več sto milijonov kubičnih metrov vode, denarja in porabljene energije. Povprečen Slovenec po podatkih Statističnega urada v enem letu zavrže okoli 72 kilogramov hrane, največ odpadne hrane pa nastaja v gospodinjstvih, in sicer 47 %. V luči tega podatka smo se na delavnici pogovarjali o pomembnih korakih za bolj trajnostno prihodnost. Skupaj smo razmislili o tem, kako lahko kot posamezniki prispevamo k zmanjšanju zavržene hrane. Preprosti koraki, kot so načrtovanje jedilnika, pravilno shranjevanje, uporaba ostankov hrane, lahko naredijo veliko razliko.

Srednješolci se zavedajo pomena trajnostnega in odgovornega ravnanja. Njihove odločitve in prizadevanja danes bodo krojila svet jutri, le skupaj pa lahko dosežemo velike stvari ter naredimo korak naprej k manjšim količinam zavržene hrane, k bolj trajnostni prihodnosti in zdravemu planetu.

Delavnico je pripravila informacijska točka Europe direct, ki deluje pod okriljem Razvojnega centra Novo mesto v sodelovanju z Eko šolo.