sečnja-dreves, akcija, levica Svet24.si

Foto: V Ljubljani bosta padla mogočna drevoreda, ...

lokalne volitve 2022 Svet24.si

Poslanci v en glas stopili v bran "večnim" ...

20200310-00994436 Necenzurirano

Nekdanja desna roka Bešiča Loredana dela za ...

rtvs Reporter.si

Javna hiša pred moralnim bankrotom: RTV Slovenija...

nemcija Ekipa24.si

Odjeknilo je! Nemci izbrali novega selektorja, na ...

Hajdi Korošec Jazbinšek Njena.si

Umrla ljuba mati Hajdi Korošec

josip ilicic maribor dw Ekipa24.si

Vroče iz Ljudskega vrta! Krznar prvič ...

Novice Ljubljana

Decembra bo že možno kupiti elektronske vinjete

Piše: STA

Čas objave:
08.11.2021 09:18

Sprva sicer le letne za osebna vozila in polletne za motorna kolesa. Vozniki jih bodo lahko kupili prek spleta ali na fizičnih prodajnih mestih, cene pa bodo nespremenjene. Vse informacije o sistemu je Dars zbrali na spletni strani evinjeta.dars.si, ki pa trenutno še ne dela, ampak bo začela delovati sredi meseca.

Obstoječa letna vinjeta v obliki nalepke bo veljavna do vključno 31. januarja 2022, prav tako se bodo do konca januarja uporabljale trenutne tedenske in mesečne vinjete. S februarjem pa se bodo vse nalepke poslovile.

Letna elektronska vinjeta ne bo več vezana na koledarsko leto

Enako kot doslej bodo tako tudi elektronske vinjete omogočale uporabo avtocest in hitrih cest v določenem časovnem obdobju: za osebna in kombinirana vozila bo to leto, mesec ali teden, za motorna kolesa pa leto, pol leta ali teden. Novost pa bo, da letna elektronska vinjeta ne bo več vezana na koledarsko leto, ampak bo veljala eno leto od izbranega datuma, ki ga bodo vozniki določili ob nakupu, so izpostavili na Darsu. Vse vrste e-vinjet bo mogoče kupiti do največ 30 dni pred izbranim datumom začetka veljavnosti.


Elektronska vinjeta bo zgolj nadomestila vinjeto v obliki nalepke in bo vezana na registrsko številko vozila. Za nakup bo zato potrebna registrska številka vozila, za katerega bo kupljena e-vinjeta, pri spletnem nakupu pa še elektronski naslov in izbrani brezgotovinski način plačevanja. Če se registrska številka v sistemu ne bo ujemala z registrsko številko vozila, cestnina za vozilo ne bo plačana, kar je prekršek, za katerega se lahko izreče globo.


Novost elektronske vinjete bo tudi ta, da bodo imetniki ob odjavi vozila iz prometa lahko zahtevali povračilo neizkoriščene vrednosti letne e-vinjete (in polletne za motorna kolesa). Če bodo vozilo prodali, bodo do vračila sorazmernega dela vrednosti e-vinjete upravičeni le, če novi lastnik vozila ne bo registriral z isto registrsko številko.

Nadzor bo potekal na način, da bodo registrske številke vozil bodo nadzirale kamere, nameščene na avtocestnem omrežju, na nadzornih točkah in v vozilih cestninskega nadzora. Uporaba avtocest in hitrih cest brez veljavne elektronske vinjete pomeni kršitev zakona o cestninjenju, za kar je predpisana globa v višini 300 evrov.