grob, sveča Svet24.si

K večnemu počitku so jo položili v napačen ...

policija (3) Svet24.si

V požaru v Šentilju ena oseba izgubila življenje

1664482950-img-1036 Necenzurirano

Zbogom, DeSUS. Zakaj je propadla stranka, ki je ...

grafika bokalce Reporter.si

Ograjena soseska milijonarjev: ruski tajkuni in ...

luka doncic 25 pm Ekipa

Bivši Dončićev soigralec zaradi Luka še vedno ...

Solata Njena.si

Zakaj bi morali paradižnik jesti (skoraj) vsak ...

hibrid, hibridni-pogon, avto, volkswagen Svet24.si

5 mitov o priključnih hibridih, ki so daleč od ...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Danes je debeli četrtek

Piše: STA

Čas objave:
28.02.2019 10:18

Na današnji debeli četrtek, ki v šaljivem jeziku velja za god debelih ljudi, se bo začel pustni čas. Miza se mora na ta dan po izročilu šibiti od mastnih in nasitnih jedi.

"Na debeli četrtek je vedno moralo biti na mizi suho meso, denimo kuhana in pečena prekajena svinjska krača s kislim zeljem, kislo repo in 'tenstanim', torej praženim krompirjem," so za STA povedali v eni od cerkniških gostiln, kjer gostom radi ponudijo krajevno značilne jedi.

Tudi v Mozirju, kjer bodo na "debelega Pusta dan", kot pravijo četrtku pred pustnim torkom, podelili trške pravice, v pustnem času jedo kuhane suhe svinjske krače. Značilna pustna sladica pa je tako kot drugod v srednjeevropskem prostoru krof. Ta je danes običajno polnjen z marelično marmelado, medtem ko so prejšnje generacije gospodinj uporabljale domačo češnjevo marmelado, je za STA povedal Robert Klemenak, ki so ga v pustnem času v druščini mozirskih pustnakov zadolžili za stike z javnostjo in ga poimenovali Pustno gobezdalo.

Beseda krof izvira iz nemške besede za krof Krapfen, ta pa iz starovisokonemškega izraza krapho, ki je vse od 9. stoletja naprej pomenil pecivo v obliki kavlja. Krofi so namreč šele kasneje postali okrogli. V stari Avstriji so pisni viri omenjali krofe v 13. stoletju, prvi recepti zanje pa so z Dunaja iz leta 1486.

Po legendi, ki jo navajajo nemški avtorji, pa je krof v nemščini poimenovan po kuharici Cäcilie Krapf, ki je v 17. stoletju na Dunaju kuhala za tamkajšnje dvorne svetnike.