voda, analiza, vzorec Svet24.si

Kalna voda iz avstrijskega rezervoarja, pogin rib ...

Alya Svet24.si

Alya iskreno: "Ni mi bilo lahko!"

1690281543-fghtrjjk-143-1690281423896 Necenzurirano

Zakaj Beović govori o plačah zdravnikov, če so ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Ruska mreža prvega soproga: zakaj predsednica ...

doncic dallas pm Ekipa24.si

V srce! Dončić igral s športnimi čevlji, ...

Luka Dončić postavil prav poseben rekord Njena.si

Luka Dončić objavil prikupno družinsko ...

kek Ekipa24.si

Kek samozavestno: Marsikdo se je nasmehnil, ko je ...

Novice Črnomelj

Črnomaljski župan Kavšek za okrepitev tehničnega varovanja meje

Piše: STA

Čas objave:
10.05.2019 08:40

Črnomaljski župan Andrej Kavšek je državo in ministrstvo za notranje zadeve pozval, naj okrepita tehnično varovanje meje s Hrvaško. S tem se je odzval na sredino ugrabitev 79-letnega občana, ki naj bi jo zagrešili štirje tujci, ki so mejo prestopili nezakonito. Hkrati je opozoril, da se je treba ob teh trenutkih izogibati populizmu.

Kavšek je povedal, da obžaluje, da je do takega dogodka sploh prišlo in ga hkrati obsoja. "Kaj takega se definitivno ne bi smelo dogajati," je dodal.

Opozoril je tudi, da je ključno to, da bi morali vsi od države pa do preostalih deležnikov zdaj storiti vse, da se ljudem ob schengenski meji vrne občutek varnosti.

Sodelovanje s policijo je sicer označil za dobro in ocenil, da so policisti pri varovanju meje in odkrivanju nedovoljenih prehodov pogosto tudi preutrujeni in da bi morali tehnično varovanje meje okrepiti v tem smislu, da migranti ne bi mogli priti tako daleč od meje. Do omenjenega dogodka je namreč prišlo približno osem kilometrov od državne meje, je pojasnil.

Župan se je odzval tudi na napoved protesta, ki ga je za v soboto popoldne v Črnomlju napovedala Civilna pobuda Bela krajina, katere pobudnica je tudi njegova protikandidatka na zadnjih županskih volitvah iz vrst SDS Maja Kocjan. Župan je dejal, da je pravica ljudi, da povejo svoje mnenje. To morajo sicer po njegovem storiti miroljubno in se pri tem izogibati populizmu. "Treba je biti miren in realen, saj to niso populistične, temveč resne teme, resnost in mirnost pa sta ključ vsake resne komunikacije," je poudaril.

Glas ljudstva se mora po njegovih besedah slišati tudi širše, hkrati pa Kavšek upa, da bo protest pozitivno prispeval k reševanju problema nedovoljenega prehajanja meje.

Policisti so sicer v zvezi z ugrabitvijo 79-letnega Belokranjca pridržali državljana Maroka in dva državljana Alžirije, so pojasnili na današnji novinarski konferenci v Ljubljani. Ob tem so zagotovili, da Slovenija kljub omenjenemu dogodku ostaja varna država, policija pa bo storila vse, da bo tako tudi ostalo.