supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

Vrtec igralnica otrok Svet24.si

Ministrstvo: Sprememba vrtčevskih normativov ...

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

padec omrzel Ekipa

Jasno je, kakšno je zdravstveno stanje mladega ...

adriana, življenje-na-tehtnici Njena.si

Adriano pri hujšanju ovirala velika samozavest

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Novice Novo mesto

Čebelarski obisk Dolenjske in Bele krajine

Piše: Radio Krka

Čas objave:
14.01.2016 05:52

Čebelarska zveza Slovenije bo organizaciji Združenih narodov predlagala, da 20. maj razglasi za Svetovni dan čebel. V podporo pobudi se bo danes predsednik zveze Boštjan Noč s sodelavci mudil tudi na Dolenjskem in v Beli krajini.

Čebele in ostali opraševalci so za življenje ljudi zelo pomembni. Od opraševanja je odvisna kar tretjina pridelane hrane na svetu in čebele imajo med vsemi opraševalci najpomembnejšo vlogo. Z opraševanjem opraševalci omogočajo kmetijsko proizvodnjo, ki zagotavlja varno preskrbo s hrano, čebele pa poleg tega s svojimi visoko hranljivimi izdelki pomembno prispevajo še k izboljšanju kvalitete prehrane za ljudi.

V okviru prizadevanj za zaščito čebel ima pomembno vlogo ozaveščanje javnosti o pomenu čebel in čebeljih pridelkov. Zato bo Republika Slovenije, na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, organizaciji Združenih narodov predlagala, da 20. maj razglasi za Svetovni dan čebel. 20. maj so predlagali, ker je to dan, ko se je rodil Anton Janša (1734-1773), ki je poznan kot začetnik modernega čebelarstva in eden takratnih najboljših poznavalcev čebel.

V želji, da pobudo podprejo in se z njo še bolje seznanijo tudi slovenski čebelarji in ostala zainteresirana javnost, bodo do marca, predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč z zaposlenimi, s prepoznavnim vozilom obiskali vsa čebelarska društva v Sloveniji in o pobudi informirali prisotne.

Na prvem obisku Dolenjske in Bele krajne bodo danes obiskali Čebelarska društva Krka in Zagradec, Dvor, Straža-Dolenjske Toplice, Semič, Črnomelj, Ob Kolpi in Lahinji ter Metlika. Obisk posameznih društev, ki se bo začel ob 8. uri na OŠ Krka, bo predvidoma trajal okoli 45 minut. Zaključek bo v Metliki ob 16. uri.