kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

bajec becarevic Reporter.si

Huda obtožba na račun Tarče in Teša: ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Novice Dolenjske Toplice/Šmarješke Toplice/Dobova

Bodo koncesnine povzročile zapiranje zdravilišč?

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
16.11.2015 05:27

Vlada je pripravila podlago za koncesije za zdravilišča in začela izdajati uredbe, pri tem pa trčila na nasprotovanje zdravilišč, ki menijo, da bodo koncesnine previsoke, kar lahko pomeni izgubo delovnih mest in tudi zapiranje zdravilišč.

Odbora DZ za infrastrukturo in za gospodarstvo bosta danes na skupni seji obravnavala koncesijske dajatve za rabo termalne vode v Sloveniji.

Uredbe o koncesiji za rabo termalne vode za slovenska zdravilišča bodo podlaga za sklenitev koncesijskih pogodb, na podlagi katerih bodo zdravilišča od leta 2016 plačevala koncesnino. Vlada želi s tem urediti položaj na področju rabe te vode in zagotoviti vzdržnost vodonosnikov.

Uredbe bo vlada izdala za 22 uporabnikov termalne vode, ki morajo pridobiti koncesijo za rabo termalne vode, doslej pa so bile izdane za 13 uporabnikov - za kopališča hotelov na Bledu, Terme Paradiso iz Dobove, Terme Banovci, Terme Lendava, Terme Maribor, Terme Zreče, Terme Dobrna in kopališča LifeClass Portorož, Terme Topolšica, Dolenjske Toplice, Terme Snovik in Šmarješke Toplice.


Na uredbe pa so se ostro odzvali v zdraviliščih, ki opozarjajo, da bodo koncesnine previsoke, kar lahko pomeni izgubo delovnih mest in tudi zapiranje zdravilišč.

V Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč so sicer poudarili, da niso proti uvedbi koncesnin, nasprotno, so za to, da se zadeve glede koncesnin uredijo za vsa zdravilišča, ki doslej niso dobila koncesije. Se pa ne strinjajo s predlagano formulo za izračun koncesij za obdobje od 2016 dalje, saj bi ob upoštevanju vseh argumentov in po simulacijah izračunov nastale takšne finančne obremenitve, da jih dolgoročno ne bi prenesli.