sečnja-dreves, akcija, levica Svet24.si

Foto: V Ljubljani bosta padla mogočna drevoreda, ...

lokalne volitve 2022 Svet24.si

Poslanci v en glas stopili v bran "večnim" ...

POL20150401F5_00002 Necenzurirano

Težava Slovenije ni globoka država, ampak plitva...

1674543173-s2f10781-26-1674543149830 Reporter.si

Odkar Logar vodi nadzorni svet Istrabenz turizma, ...

nemcija Ekipa24.si

Odjeknilo je! Nemci izbrali novega selektorja, na ...

TRio Odkrito.si

TikTok hit - Todosovski, Avdić, Obrez

goltes Ekipa24.si

Dončićeva zaročenka objavila noro fotografijo, ...

Novice Črnomelj/Vinica

Bobnarjeva v Beli Krajini o romskih skupnostih in odstranjevanju ograje na meji

Piše: STA

Čas objave:
20.09.2022 11:02

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je včeraj obiskala Belo krajino, kjer se je sestala s črnomaljskim županom Andrejem Kavškom in si z njim ogledala poškodovano panelno ograjo na meji v Vinici. Razpravljala sta predvsem o odstranjevanju ograje in tematikah, povezanih z romsko skupnostjo, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Župan Kavšek je izpostavil, da v občini glede nezakonitih migracij nimajo težav in da večina ljudi tudi podpira odstranjevanje ograje. Podoben odnos je ministrica zaznala tudi v drugih občinah. Ljudje pozitivno ocenjujejo delo policije, ki izvaja potrebne ukrepe za nadzor državne meje in za zagotavljanje varnosti, so besede ministrice povzeli na ministrstvu za notranje zadeve.

V črnomaljski občini bi si sicer želeli, da bi vsaj del odstranjene panelne ograje namenili ljudem, tem željam pa bodo na ministrstvu prisluhnili ter v skladu z zakonodajo pripravili načrt delitve panelne ograje. Kot obljubljajo na notranjem ministrstvu, bodo občinam zaradi povečanega nadzora državne meje v skladu z zakonom o nadzoru državne meje zagotovili denar. Javno naročilo za izbor izvajalca za odstranitev panelne ograje še pripravljajo, v skladu z načrtom pa trenutno poteka odstranjevanje rezilne žice ob meji, so ob ob obisku Bobnarjeve v Beli Krajini sporočili z ministrstva.

Ministrica in župan sta si na terenu ogledala tudi zaradi nedavne vodne ujme na več mestih poškodovano panelno ograjo na meji, poškodovani del ograje bo po zagotovilih ministrice prednostno umaknjen.

Na območju občine Črnomelj sta dve večji romski naselji in tako je beseda tekla tudi o tematikah, povezanih z romsko skupnostjo. Kot trdijo na notranjem ministrstvu, ministrstvo in policija sicer že dobro desetletje aktivno delujeta pri reševanju tematik, povezanih z romsko skupnostjo. Bobnarjeva se zavzema za čimprejšnje imenovanje nove medresorske delovne skupine za reševanje te tematike, saj so glede te delovne skupine na ministrstvo že prejeli kar nekaj pobud županov in drugih predstavnikov lokalnih skupnosti.

"Le z aktivnim vključevanjem vseh pristojnih služb (gre namreč za izrazito medresorsko in horizontalno tematiko) je mogoče doseči napredek na tem področju, kar lokalne skupnosti od države tudi upravičeno pričakujejo," so na ministrstvu povzeli besede Bobnarjeve. Tudi črnomaljski župan je pri reševanju te tematike izpostavil nujnost hitrega ukrepanja in sodelovanja vseh pristojnih resorjev. Nova medresorska delovna skupina naj bi pripravila tudi predlog zakonskih sprememb, med drugim s področja socialnih zadev.