viktor orban Svet24.si

Orban ne bo podrl Ukrajine, dokler ne zagotovijo ...

REPORTER 39_svet Svet24.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

DSD Necenzurirano

V zasebnem zdravstvu je denar: s prodajo klinike ...

nevenka cresnar pergar pogreb pl Reporter.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

doncic 2 Ekipa24.si

Dončić navdušen! Dobil svoj Nascar dirkalnik, ...

nuša Njena.si

Kmetija: Nuša pred šovom oklestila kilograme

krznar maribor Ekipa24.si

Se je Krznar res poslavljal od nogometašev? ...

Novice Novo mesto

Posebno darilo za obiskovalce, ob prazniku novomeške knjižnice

Piše: Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, B.M.

Čas objave:
22.02.2019 21:34

V sklopu praznovanja 1. marca bo novomeška knjižnica ob vračilu knjig odpisala nastale dolgove, tekom dneva pa se bodo zvrstile aktivnosti za vse generacije.

Poleg pestrega programa bodo tokrat na svoj račun po dolgem času prišli tudi zamudniki, ki zamujajo z vračilom knjig. Ob tej priložnosti jim bodo namreč dolgove ob osebnem vračilu knjig pri izposojevalnem pultu odpisali. 

Vsako leto se v sklopu praznovanja v novomeški knjižnici zvrsti več aktivnosti in dogodkov. Poslastica dneva za vse ljubitelje poezije in glasbe bo nastop Jurskega para – harmonikarja Jureta Torija ter radijca, odrskega performerja in govornega interpreta Jureta Longyke, ob 18. uri. Zasnovala sta glasbeno-govorno predstavo, za katero pravita, da je ljubezenski spoj besede in glasbe, ki čustva strelja daleč v globine poslušalčevega srca.

V dopoldanskem času bodo skupaj z obiskovalci izdelovali knjižne kazalke in album kratkih sporočil, ob 11. in 17. uri bodo obiskovalcem razkrili zanimivosti Cesarjeve knjižnice, ob 17. uri pa bodo praznovali otroci v družbi Enje Grabrijan ob pravljici malo drugače.

1. marec je dan, ko praznuje novomeška Knjižnica Mirana Jarca. 1. marca 1946 je bila namreč pravno formalno ustanovljena Študijska knjižnica v Novem mestu kot ena od desetih pokrajinskih študijskih knjižnic v Sloveniji. Njene korenine sicer segajo še mnogo dlje v preteklost, v davno leto 1865, ki ga, z ustanovitvijo Narodne čitalnice, štejemo za začetek javnega knjižničarstva v Novem mestu. Današnja Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto nadaljuje bogato tradicijo predhodnice, jo nadgrajuje in prilagaja potrebam lokalnega okolja v sodobnem času.