DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

Janez Janša Necenzurirano

Janša si pripenja zasluge, a nam je v resnici ...

eva irgl anze logar m24 Reporter.si

Trojanska konja Anže Logar in Eva Irgl bosta do ...

benjamin verbic Ekipa24.si

Benjamin Verbič odprl dušo in spregovoril tudi o...

Nogometna legenda Zlatan Ibrahimović je pri 41 letih končal svojo športno pot, to je po zmagi Milana Odkrito.si

Ko se je poslavljal, je bila ob njem ONA

oblak danilovic 23 Ekipa24.si

Oblak s svojo Olgo že v Sloveniji, glejte, kam se...

Novice Ljubljana

AVP in policija pozivata k previdnosti v prometu

Piše: STA

Čas objave:
24.04.2021 07:17

Zaradi sproščanja ukrepov v zvezi z epidemijo covid-19 in prihajajočih praznikov bo na cestah spet povečan obseg prometa. Mnogo ljudi se bo podalo na izlete, lepo vreme pa bodo zagotovo izkoristili tudi motoristi in kolesarji. Agencija za varnost prometa (AVP) in policija zato pozivata k previdnosti udeležencev v prometu.

Z današnjim dnem in v soboto se obsežneje sproščajo nekateri ukrepi za zajezitev epidemije. Od danes je dovoljeno prehajanje regij, v soboto pa terase odpirajo gostinski lokali po vsej državi. Začenjajo se tudi šolske počitnice, marsikdo pa bo sončen vikend podaljšal do prazničnega torka.

Na AVP tako že danes pričakujejo povečan promet proti turističnim krajem, tudi proti obali. Za varno udeležbo v prometu pa so nujni ohranjanje ustrezne varnostne razdalje, primerna hitrost vožnje in neuživanje alkohola, so poudarili v agenciji in na policiji.


Med 19. do 25. aprilom sicer poteka tudi vseevropska nacionalna preventivna akcija Speed - Hitrost, ki jo koordinira AVP, v njej pa sodeluje tudi policija. Kot so ob tem zapisali na Policijski upravi Koper, je namen tovrstnih aktivnosti umirjanje hitrosti na slovenskih cestah, saj je ta še vedno med poglavitnimi dejavniki najhujših nesreč. Vse do konca tedna bodo policisti po vsej državi še izvajali poostrene nadzore in preverjali hitrost vožnje.

Znanje cestnoprometnih predpisov pa bodo v prihodnjih dneh obnavljali tudi mlajši udeleženci v prometu. V okviru programa Varno na kolesu, ki ga organizira družba Butan plin, so za prihajajoče prvomajske počitnice zbrali poseben nabor kolesarskih izletov, ki so jih pripravili učenci slovenskih osnovnih šol v sklopu razpisanih nalog programa.

V projektu Varno na kolesu sodeluje kar 10.000 učencev iz 140 slovenskih osnovnih šol. Učenci s svojimi predlogi spodbujajo k aktivnem preživljanju prostega časa in vabijo k odkrivanju naravnih in kulturnih biserov Slovenije.