sneg, žerjav Svet24.si

Foto: Kje je zapadlo največ snega?

strelec Svet24.si

Kako bo obdobje strelca do 21. 12. vplivalo na vsa...

damjan žugelj Necenzurirano

Afera slovenski Watergate: zakaj je preiskava ...

1663796110-042mv Reporter.si

Mirko Mayer mora bivši zaročenki plačati ...

urska zigrat tadej pogacar Ekipa

Urška Žigart spregovorila o morebitnem ...

nusa-cerar Revija Stop

Nuša Cerar: Želim biti obdana z iskrenimi ...

zlatko zahovic Ekipa

Zahović jasno in glasno o reprezentanci, Cesarju ...

Novice Semič

AVDIO&FOTO: V Semiču podelili priznanja za najboljše vzorce medu

Piše: B.V.

Čas objave:
23.10.2018 10:10

Društvo čebelarjev Semič je v nedeljo podelilo priznanja in plakete za ocenjen med. 17. mednarodno ocenjevanje medu pa je v Semiču potekalo zadnjo septembrsko soboto.

DSC_0240.jpg
158 čebelarjev je oddalo 267 vzorcev
Radio Krka, B.V.

Kot je za to ocenjevanje že običajno, je tri komisije senzoričnih preizkuševalcev čakalo precejšnje število vzorcev medu.

DSC_0242.jpg
Med 265 ocenjenimi vzorci medu je 109 vzorcev prejelo zlato priznanje
Radio Krka, B.V.

Skupno 158 čebelarjev iz petih držav (poleg Slovenije še iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Švice in Združenih držav Amerike) je oddalo 267 vzorcev.

DSC_0201.jpg
Društvo čebelarjev Semič je podelilo priznanja in plakete za ocenjen med
Radio Krka, B.V.

Najbolj številčno so bili zastopani vzorci cvetličnega medu (84), nato akacijevega 849), lipovega (44), gozdnega (42), kostanjevega (34) in hojevega medu (10).

DSC_0197.jpg
Najbolj številčno so bili zastopani vzorci cvetličnega medu
Radio Krka, B.V.

Na ocenjevanje je prispel tudi vzorec ajdovega medu ter po en vzorec medu amorfe, vrbe in vreska, ki so bili ocenjeni v skupini cvetličnega medu.

DSC_0238.jpg
Zlato priznanje so prejeli vzorci vseh glavnih vrst slovenskega medu
Radio Krka, B.V.

Senzorični preizkuševalci strokovnjaki iz Slovenije in Hrvaške ter verificirani preizkuševalci medu so vzorce medu v enotnih, nerabljenih kozarčkih, opremljenih s številčnimi kodami, prevzeli na dan ocenjevanja.

DSC_0198.jpg
Na ocenjevanju so sodelovali čebelarji iz petih držav, poleg Slovenije še iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Švice in ZDA
Radio Krka, B.V.

Označbe na originalni embalaži vzorcev je predhodno pregledala komisija za prevzem vzorcev. Pred senzoričnim ocenjevanjem je bila v vseh vzorcih izmerjena vsebnost vode in električna prevodnost.

DSC_0200.jpg
Podelitev priznanj 17. Mednarodnega ocenjevanja medu v Semiču
Radio Krka, B.V.

Dva vzorca, eden kostanjevega, drug lipovega medu, sta bila zaradi vsebnosti vode večje od 18,6 % izločena še pred samim senzoričnim ocenjevanjem. Zaradi napak pod mejo sprejemljivega je bil med senzoričnim ocenjevanjem izločen še en vzorec.

Ocenjevanje je potekalo na podlagi veljavnega Pravilnika o senzoričnem ocenjevanju medu v Sloveniji. Med 265 ocenjenimi vzorci medu je 109 vzorcev prejelo zlato priznanje, največ točk med njimi je prejel vzorec slovenskega akacijevega medu.

Razveseljivo je, da so zlato priznanje prejeli vzorci vseh glavnih vrst slovenskega medu. Srebrno priznanje je prejelo 78 vzorcev, bronasto 54, zahvalo za sodelovanje pa 23 vzorcev. Število priznanj in delež prejemnikov zlatega priznanja kaže na visoko senzorično kakovost vzorcev medu, poslanih na ocenjevanje.

Po številu prejetih točk senzorične komisije so med njimi prednjačili vzorci akacijevega, lipovega in cvetličnega medu. Na tem mestu velja omeniti še eno glavnih opažanj letošnjega senzoričnega ocenjevanja in sicer prisotnost manjših nečistoč v precejšnjem številu vzorcev. Čistoča vzorcev medu se je čez leta ocenjevanj močno izboljšala in verjamejo, da je letošnje opažanje le izjema, in da se bo trend pridelave odličnega medu z vseh vidikov kakovosti ohranil še naprej. 

Šampion najbolje ocenjenega medu - čebelarstvo Lisjak iz Vrtovč, Slovenija.
Najbolj ocenjen med iz tujine - Marijana in Josip Korog iz naselja Štuparje, Hrvaška.
Najbolj ocenjen med iz Bele krajine - Zdravko Plut iz Črešnjevca, Semič.
Najboljši ajdov med je pridelalo čebelarstvo Gaja iz Brunšvika,  Slovenija.

Dr. Mojca Korošec - pogovor o medu

Dr. Mojca Korošec z Biotehniške fakultete Ljubljana o ocenjevanju medu


Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč - pogovor

Predsednik ČZS Boštjan Noč o kakovosti in pomenu slovenskega medu


Predsednik ČZS Boštjan Noč o kakovosti medu

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč o tem, zakaj je dobro, da kupujemo domač med