Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Šentrupert

AVDIO&FOTO: Na praznik sprejem za tretjega častnega občana

Piše: Lapego

Čas objave:
03.06.2020 10:58

Občina Šentrupert od leta 2008 praznuje praznik občine 2. junija. Letos prvič bodo zaradi epidemije občinska priznanja podeljena predvidoma 26. junija, že pred tem pa je župan Andrej Martin Kostelec na praznični torek pripravil sprejem za tretjega častnega občana.

šentrupert, sprejem-za-častnega-občana-občine-šentrupert, franc-bartolj, andrej-martin-kostelec
Tretji častni občan Franc Bartolj in župan Andrej Martin Kostelec
Foto: Alenka Stražišar Lamovšek

Na podestu mogočne cerkve v Šentrupertu vklesani datum 2. junij 1497 označuje zaključek večdesetletne gradnje gotske lepotice, ki je edinstvena in prepoznavna ne samo v Mirnski dolini, ampak tudi širše po Sloveniji in Evropi. V virih je cerkev sv. Ruperta prvič omenjena leta 1163, današnja podoba pa je rezultat vsaj treh gradbenih faz v 15. stoletju. Cerkev in njenih šest oltarjev je leta 1520 svečano posvetil kaprulanski škof Daniel de Rubeis. Pet stoletij kasneje v Šentrupertu trinajstič praznujejo praznik občine.

šentrupert, sprejem-za-častnega-občana-občine-šentrupert, franc-bartolj, andrej-martin-kostelec
Tretji častni občan Franc Bartolj in župan Andrej Martin Kostelec
Foto: Alenka Stražišar Lamovšek

»Letos že dvanajstič v samostojni občini podeljujemo tudi občinska priznanja, zaradi epidemije pa prvič kasneje kot ob prazniku. Da bi vseeno obeležili današnji praznik in hkrati počastili novega častnega občana, smo ga povabili na srečanje v nove prostore občinske uprave. Gospod Franc Bartolj bo priznanje – tako kot ostali nagrajenci – prejel konec meseca, do takrat pa bomo imeli vsi skupaj prijeten spomin na druženje ob občinskem prazniku v neke vrste jubilejnem letu 2020,« je povedal župan Občine Šentrupert Andrej Martin Kostelec. 

Tretji častni občan Franc Bartolj bo naziv prejel za svoja prizadevanja in več kot polstoletno aktivno delovanje v lokalni skupnosti – najprej v krajevni skupnosti, kasneje v novi občini ter društvih, ki pomembno vplivajo na družabno življenje v občini in soustvarjajo društveni utrip na Dolenjskem. Poleg naziva častni občan bosta podeljeni še dve priznanji in tri listine župana. Slovesna prireditev s podelitvijo priznanj bo predvidoma 26. junija.

Župan Občine Šentrupert Andrej Martin Kostelec o prazničnem 2. juniju