sečnja-dreves, akcija, levica Svet24.si

Foto: V Ljubljani bosta padla mogočna drevoreda, ...

lokalne volitve 2022 Svet24.si

Poslanci v en glas stopili v bran "večnim" ...

POL20150401F5_00002 Necenzurirano

Težava Slovenije ni globoka država, ampak plitva...

1674543173-s2f10781-26-1674543149830 Reporter.si

Odkar Logar vodi nadzorni svet Istrabenz turizma, ...

nemcija Ekipa24.si

Odjeknilo je! Nemci izbrali novega selektorja, na ...

tibor Njena.si

Tibor Baiee spet verjame v ljubezen, na poti tudi ...

goltes Ekipa24.si

Dončićeva zaročenka objavila noro fotografijo, ...

Novice Mirna Peč

AVDIO&VIDEO: V Mirni Peči dodatni program družinske medicine

Piše: STA

Čas objave:
07.01.2019 17:25

V Mirni Peči na Dolenjskem so skupaj z Zdravstvenim domom Novo mesto danes slovesno odprli nove prostore dodatnega programa družinske medicine, referenčne ambulante in preventivnih programov. Naložba je stala približno 160.000 evrov, novomeški zdravstveni dom je prispeval približno 100.000 evrov, razliko je pokrila mirnopeška občina.

Direktorica Zdravstvenega doma Novo mesto Alenka Simonič je povedala, da je omenjena ustanova prispevala denar za prenovo in ureditev ambulant, občina pa za ureditev zunanjosti stavbe in njene okolice.

Nova ambulanta družinske oz. splošne medicine je prostore dobila v upravnih prostorih nekdanje mirnopeške osnovne šole. Med prenovo, ki jo je novomeški zdravstveni dom začel maja lani, so izvedli vsa potrebna gradbeno-obrtniška dela, uredili so prostor za medicinsko sestro in ambulanto družinske medicine, previjalnico ter večnamenski prostor oz. referenčno sobo.

Prenovili so tudi sanitarije, uredili čakalnico, zamenjali so stavbno pohištvo s senčili, prenovili vhod z nastreškom ter uredili dostop za gibalno ovirane. Zdravstvene prostore so ustrezno opremili, je dodala direktorica.

Po podatkih mirnopeške občine so v nekdanji osnovni šoli porušili staro kotlovnico in uredili streho, po zaključku notranjih del pa poskrbeli še za ureditev okolice stavbe, njenega pročelja in parkirišča.Danes odprta ambulanta bo delovala trikrat tedensko po štiri ure, novomeški zdravstveni dom bo ob okrepljenem zanimanju njen urnik še razširil. Na občini prebivalce pozivajo, naj se kar v največjem številu opredelijo za novega zdravnika, saj je obseg programa odvisen od števila zanj opredeljenih bolnikov.

V Mirni Peči sicer že deluje zasebna ambulanta družinske medicine, ki je enako kot nova pridobitev del javnega zdravstvenega sistema. Uporabniki nove mirnopeške zdravstvene postaje bodo pretežno prebivalci Občine Mirne Peč, obiščejo pa jo lahko tudi prebivalci katerekoli druge občine, je še povedala Simoničeva.

Zdravstvena postaja Mirna Peč sicer deluje v okviru Zdravstvenega doma Novo mesto, ki je temeljni izvajalec zdravstvene dejavnosti na primarni ravni na območju Mestne občine Novo mesto in drugih občin ustanoviteljic: Šentjernej, Škocjan, Šmarješke Toplice, Žužemberk, Straža, Dolenjske Toplice in Mirna Peč.

Občina Mirna Peč je v omenjeni stavbi nekdanje osnovne šole lani odprla tudi lokalni muzej rojakov, glasbenika Lojzeta Slaka in pesnika Toneta Pavčka.

Direktorica ZD Novo mesto Alenka Simonič o naložbi v mirnopeško ambulanto