markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

2eva luna nejc Njena.si

Kmetija: Nejc in Eva Luna se imata po šovu še ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Novice Novo mesto

AVDIO: Plače na Cerodu razburjajo Svet županov

Piše: Radio Krka

Čas objave:
22.09.2016 14:41

Po včerajšnji seji sveta županov Ceroda, kjer posavski župani na eni in dolenjsko belokranjski na drugi strani niso prišli skupaj, je župan Krškega med novinarje vrgel kost o previsokih plačah v podjetju Cerod, kar da draži poslovanje podjetja.

»Ugotavljamo, da so plače na Cerodu oziroma stroški dela višji od prisotnih županov. Tudi mi bi želeli vedeti kolikšne so plače, sicer gre za stroške dela 567 tisoč evrov za 15 ljudi na leto,« je povedal Stanko.

Direktor Ceroda Albin Kregar je povedal, da ima precej nižjo plačo kot prejšnji direktor Alojz Turk, delavci pa da so plačani po kolektivni pogodbi. Znižali so tudi število zaposlenih, težava pa so bolniške odsotnosti. »Srečujemo se s povprečno starostjo podjetja, ki je trenutno več kot 50 let in z bolniško odsotnostjo, ki presega povprečno dva odstotka na letnem nivoju. Kljub temu opravljamo vse poslovne funkcije podjetja, ki jih moramo izpolnjevati,« je povedal Kregar.

Podrobneje pa je o plačah na Cerodu v prispevku Dnevnika danes pisala novinarka Dragana Stankovič: Plače 15 zaposlenih so precej nad povprečjem v javnem sektorju, Kregarjeva pa je skoraj tisoč evrov višja od županove, piše današnji Dnevnik. 

Svet županov se bo vnovič sešel prihodnjo sredo, ko naj bi dokončno odločal o spremembah cen odlaganja odpadkov, med tem pa šentjernejski župan Radko Luzar vztraja, da je v času suhih krav potrebno prevetriti tudi plače v CERODU, še piše Dnevnik in navaja: "Po javno dostopnih podatkih je denimo plača direktorja Albina Kregarja 4.500 evrov bruto, kar je približno tisočaka več od plače novomeškega župana Gregorja Macedonija, ki znaša v skladu s 55. plačilnim razredom zakona o sistemu plač v javnem sektorju 3.661 evrov bruto." 


Po izračunih šentjernejskega župana Luzarja so plače v Cerodu za 30 odstotkov višje kot v drugih tovrstnih podjetjih. Na CERODU gre letno za 15 zaposlenih samo za plače 567 tisoč evrov. , kar v povprečju znaša 2.500 evrov neto na zaposlenega.

Občinski svetnik Uroš Lubej je ob tem povedal, da so se s koalicijsko pogodbo zavezali, da bodo plače v javnih zavodih in javnih podjetjih na ravni županove, vendar, pravi Lubej "je župan to le delno uresničil."


Miran Stanko, župan občine Krško


Albin Kregar, direktor Ceroda