mv-uvhr1 Svet24.si

Ostanki pesticidov prisotni v treh odstotkih ...

REPORTER 39_svet Svet24.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

1684916784-frghtsjk-66-1684916718719 Necenzurirano

"Bivši zaposleni smo največji poraženci ...

setinc pasek hisa ms pl Reporter.si

To je hiša na obrobju Ljubljane, ki sta si jo ...

doncic 2 Ekipa24.si

Dončić navdušen! Dobil svoj Nascar dirkalnik, ...

Pogovori o njegovem vodenju jutranjih poročil in oddaje Politično na RTV Slovenija že potekajo, kar Odkrito.si

Voditelj Nejc Krevs odkrito o razrešitvi

krznar maribor Ekipa24.si

Se je Krznar res poslavljal od nogometašev? ...

Novice Novo mesto

AVDIO: Likovna kolonija v Dolenjskem muzeju

Piše: STA

Čas objave:
09.05.2019 08:10

V razstavišču Dolenjskega muzeja Jakčev dom v Novem mestu se je v nedeljo začela šestdnevna likovna kolonija 15. Novomeški likovni dnevi, ki se je letos ob šestih vidnejših slovenskih umetnikih udeležujeta še dva zamejska in dva častna gosta. Ustvarjena dela bodo novembra predstavili v okviru razstave vseh del, nastalih na koloniji v teh letih.

Umetniški vodja in pobudnik kolonije, novomeški slikar ter specialist grafike Janko Orač, je na današnji novinarski konferenci povedal, da letošnji udeleženci, kot je za to kolonijo običajno, predstavljajo različne slikarske pristope in različne ustvarjalne generacije.

Gosti letošnje kolonije so akademska slikarka in grafičarka Barbara Jurkovšek iz Dola pri Ljubljani, akademski slikar Robert Lozar iz Črnomlja, akademska slikarka in magistrica grafike Nataša Mirtič iz Novega mesta, akademska kiparka Katja Smerdu iz Portoroža, akademski ilustrator in oblikovalec Peter Škerl iz Dolenjskih Toplic ter glasbenik in fotograf Lado Jakša, ki bo od odprtju omenjene jubilejne razstave pripravil multivizijsko predstavo.

Zamejska gosta sta tržaški grafik Franco Vecchiet in bosanski grafik Petar Waldegg, ki živi in ustvarja v Svečah v Avstriji. Častna gosta sta akademska slikarja starejše generacije, Milena Usenik in Emerik Bernard.

Orač je dodal, da udeležencem kolonije tudi tokrat niso predpisali teme ali motivov. Želijo le, da se vsak ustvarjalec izrazi v zanj prepoznavnem likovnem jeziku in Novemu mestu podari eno delo.

Po besedah direktorice Dolenjskega muzeja Jasne Dokl Osojnik se je v novomeški mestni zbirki, ki nastaja ob tej koloniji, do letos nabralo nekaj manj kot 110 likovnih izdelkov skoraj sto likovnikov iz Slovenije in nekaterih drugih držav. Kolonija sicer pod okriljem Dolenjskega muzeja poteka trinajsto leto.

Nekaj na Novomeških likovnih dnevih ustvarjenih del je razstavljenih v prostorih novomeške občinske uprave in rotovža. Vsa bodo 22. novembra predstavili na razstavi ob 15-letnici kolonije in jo pospremili s priložnostno publikacijo.

Ker gre za večje število likovnih del, bodo ta predvidoma razstavili v vsaj dveh razstaviščih hkrati, je še pristavila direktorica.

Kot je povedala strokovna sodelavka kolonije in kustosinja Jakčevega doma Jasna Kocuvan Štukelj, bodo letošnjo kolonijo razširili s četrtkovo grafično delavnico Novomeški likovni dnevi mladih oziroma Odtisi Novega mesta, ki jo bo vodil Orač. Nanjo so povabili novomeške šolarje, ki bodo na mestnem Glavnem trgu iskali odtise različnih struktur, jih povezali v smiselno celoto in odtisnili na majice.

Kolonijo Novomeški likovni dnevi v Dolenjskem muzeju pripravljajo ob podpori Mestne občine Novo mesto in drugih podpornikov. Skrbnik omenjene mestne zbirke je Dolenjski muzej.

Umetniski vodja kolonije Janko Orač