DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

1683622374-dsc6483-01-1683622348169 Necenzurirano

Zasebniki še do 21 milijonov evrov, vrste v ...

erika znidarsic2 Reporter.si

Tragikomedija: Urbanija se je hvalil z gledanostjo...

rok kronaveter Ekipa24.si

Brez zadržkov! Odpisani Kronaveter tudi o sporni ...

Indira Ekić navdušila z drzno obleko Njena.si

Indira Ekić navdušila z drzno obleko

Granerud Ekipa24.si

Drama na treningu! Najboljši smučarskih skakalec...

Novice Novo mesto

AVDIO: Kakšna je sezona gripe v Splošni bolnišnici Novo mesto?

Piše: Radio Krka, M.K./STA

Čas objave:
16.01.2020 06:00

Na Na nacionalnem inštitutu RS za javno zdravje vrhunec gripe pričakujejo konec tega meseca. V Sloveniji so od konca septembra potrdili okoli 220 primerov gripe. Strokovni direktor Splošne bolnišnice Novo mesto prim. Milivoj Piletič je za Radio Krka povedal, da se primeri gripe povečujejo tudi v Splošni bolnišnici Novo mesto. Pred 14 dnevi so izolirali prve bolnike.

In kakšne preventivne ukrepe priporoča? Odgovor v avdio posnetku spodaj. 

1p.JPG
Prim. Milivoj Piletič, dr. med. spec. interne medicine
Radio Krka, M.K.

Cepivo proti gripi je na voljo. Glede na trenutno povpraševanje na NIJZ ocenjujejo, da bodo zaloge cepiva zadostovale za to sezono.

V začetku lanskega leta so v slovenske bolnišnice sprejeli številne bolnike z gripo. V zadnjih petih letih po podatkih NIJZ zabeležijo med 2000 in 3000 primerov gripe, gre pa le za primere, ko je dokazana okužba z virusom influence. Praviloma zaradi gripe umirajo starejši, zlasti če imajo pridružene kronične bolezni.

Akutne okužbe dihal se sicer pojavljajo preko celega leta. V toplejših mesecih je število obolelih majhno, saj so okoljski dejavniki (temperatura zraka, osončenost) manj primerni za širjenje povzročiteljev okužb dihal. V jesenskih mesecih število akutnih okužb dihal prične pričakovano naraščati in običajno doseže vrh v januarju ali februarju.

Vzrokov je več - po eni strani se spremenijo okoljski dejavniki, ki omogočajo boljše preživetje mikrobov v okolju, pa tudi možnost prenosa se poveča, saj se predšolski otroci in šolarji v vrtcih oz. šolah ponovno intenzivno družijo. Največji porast števila akutnih okužb dihal pa je po navedbah inštituta zaznati s pojavom in kroženjem virusov influence - povzročiteljev gripe.

Večino akutnih okužb dihal povzročajo virusi, precej redkeje bakterije. Oboleli največkrat ne potrebujejo nasveta zdravnika, saj so okužbe samoomejujoče oz. v nekaj dneh ali tednu dni izzvenijo same po sebi. Le manjši del obolelih poišče zdravniško pomoč.

Strokovni direktor Splošne bolnišnice Novo mesto prim. Milivoj Piletič

Sezona gripe in preventivni ukrepi