Z namenom promocije programa Spodbujanje lokalne samooskrbe, ki ga bo ZIK Črnomelj letos pripravil v Dragatušu, Črnomlju in Metliki, je bilo včeraj v črnomaljskem kulturnem domu predavanje Antona Komata z naslovom Pomen samooskrbe in vpliv industrijske hrane na naše zdravje.
Anton Komat je predavanje začel s kitajskim rekom: Svet bo varen za ljudi, ko bo kmet zdravnik, zdravnik učitelj in učitelj kmet. S tem je želel osvetliti pomen samooskrbe s hrano za zdravje ljudi. Poudaril je, da je lasten vrt z mešanimi posevki vir kakovostnih živil in prispevek k ohranjanju biotske pestrosti, med tem ko ogromni nasadi monokultur le-to uničujejo.Opozoril je na bližajočo se t.i. prehransko krizo, saj se večina ljudi raje kot za lastno pridelavo odloča na nakup živil, pod vsiljeno pretvezo, da »se ne izplača«. V industrijsko procesirani hrani, ki je zaenkrat lahko dostopna, pa je vse več t.i. hormonskih motilcev, ki resno vplivajo na razvoj in zdravje človeka. Prisotne je spodbudil k razmisleku, oživljanju samooskrbe s hrano in združevanju pri prodaji pridelkov.
Program Spodbujanje lokalne samooskrbe bo v marcu gostil še nekaj priznanih strokovnjakov s področja razvijanja samooskrbe. Dr. Ana Vovk Korže bo predstavila primere dobrih praks razvijanja samooskrbe v Sloveniji, dr. Marta Gregorčič uspešen slovenski projekt razvoja samooskrbe v lokalnem okolju Urbane brazde, dr. Andrej A. Lukšič pa bo spregovoril o trajnostnem razvoju in kakovosti življenja.
Program Spodbujanje lokalne samooskrbe obsega 50 ur in je namenjen zaposlenim, starejšim od 45 let. V programu se bodo vrstila predavanja in učne delavnice 1x do 2x tedensko do maja. Program je brezplačen in poteka v okviru projekta Pridobivanje kompetenc od 2016 do 2019, Pokolpje. Sofinancirata ga Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropski socialni sklad. V programu je še nekaj prostih mest. Prijavite se lahko na ZIK-u Črnomelj.