policijabrunsvik Svet24.si

Uboj športnega novinarja Tihca; obtožena soproga...

tjasa bozic Svet24.si

Tjaša Božič uživa v kuhinji

donald trump Necenzurirano

Trumpovi psi na žaru in hrčki na buzari. ...

Borut Mersak-f-Boris Jaušovec vecer Reporter.si

Molk Slovenca iz Bratislave iz Spiritove zgodbe o ...

ceferin Ekipa

Čeferin razkril, kako je zadovoljen z novo LP, ...

Irena-Kohont Njena.si

Poslovila se je pevka, znana po pesmi 'Bil je tako...

kevin pozo kolo Ekipa

Velika tragedija: Mladi kolesar umrl, potem ko ga ...

Novice Kočevje

Anonimka buri duhove na Kočevskem

Piše: Radio Krka

Čas objave:
25.01.2013 18:53

Kočevski župan dr. Vladimir Prebilič in direktorica Javnega zavoda Zdravstveni dom Kočevje dr. Andreja Rako sta se danes odzvala na anonimno pismo, ki so ga te dni poleg omenjena prejeli tudi vsi člani tamkajšnjega občinskega sveta.

Avtorica anonimke naj bi bila ena izmed dvanajst prijavljenih kandidatk na razpisano delovno mesto diplomirane medicinske sestre v ZD Kočevje. Županu očita »podlost pri kadrovanju. Zapisala je še, da jo je sram, kako župan ravna s svojimi občani in ga obtožila, da je imel vmes prste pri izbiri kandidata. In nadaljevala (pismo objavljamo v celoti):

"Pred kratkim je bil objavljen razpis s strani Zdravstvenega doma Kočevje za diplomirano medicinsko sestro. Po opravljenih pogovorih sem oz. smo dobili obvestilo: Razpis je razveljavljen, podpisana direktorica Andreja Rako. Takoj za tem je bil oziroma je te dni v januarju 2013, zopet objavljen razpis za dve diplomirani medicinski sestri, ki morata svoje delo začeti s 1.2.2013 v Zdravstvenem domu Kočevje. In potem sem izvedela od punc v komisiji, ki so pošteno povedale, da se tako in drugače nima smisla prijaviti, ker je v tem času Prebilič našel svojo znanko diplomirano medicinsko sestro in zato je morala direktorica razveljaviti prvi razpis in ga ponoviti in to tako, da se delo novo zaposlene v ZD Kočevje začne takoj. Njegova znanka je namreč brezposelna in seveda nima odpovednega roka, kot bi ga imeli vsi tisti, ki se že leta in leta vozimo na delo, večina v Ljubljano. Torej, ne moremo že čez par dni začeti z delom, ker ima večina najmanj trimesečni odpovedni rok in tako po hitrem postopku odpademo. Kako briljantna poteza! Predvidevam, da ste se sam sebi zdeli izredno bistri, pametni, premeteni in politično spretni, ko ste se domislili te zvite poteze pri razpisu. Ampak ste pozabili, da tudi ostali nismo popolnoma nori in naivni, in pozabili ste tudi na to: če ve eden, ve on sam, če vesta dva, cel svet o tem brblja. Veliko sreče vam želim pri izdaji podpisanega dovoljenja za nove zaposlitve v Zdravstvenem domu, za katere ste pristojen. Mene in še marsikatere pa je SRAM, da ste župan mesta v katerem živimo."


Prebilič je bil nad pismom ne le presenečen, ampak tudi razočaran.
Dejal je, da: "Zakon za uravnotežnje javnih financ (ZUJF) 183. členu določa, da je zaposlovanje ne glede na sprejete kadrovske nadrte, programe dela, poslovne in finančne načrte posameznega proračunskega porabnika mogoče le pod pogoji, ki jih določa ZUJF. Zaposlovanje enajste alineje 186. člena ZUJF za javne zavode, katerih ustanovitelj je lokalna skupnost, financer pa Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v tem primeru ZD Kočevje), izda soglasje sveta javnega zavoda s predhodnim soglasjem župana. Dne 22.11.2012 smo prejeli vlogo javnega zavoda Zdravstveni dom Kočevje za izdajo soglasja zaposlitev 0,5 diplomirane medicinske sestre v promociji zdravja ter zdravstveni vzgoji in 0,5 diplomirane medicinske sestre dispanzerska dejavnost.
Zaradi pridobitve dodatnega programa Referenčna ambulanta je potrebna v ZD Kočevje reorganizacija dela in posledično temu je potrebno na novo zaposliti diplomirano medicinsko sestro. Za nemoteno izvajanje dodatnega programa Referenčna ambulanta, delo v zdravstveno vzgojnem centru ter dispanzerja otroke je zaposlitev nujno potrebna in zato smo soglašali z zaposlitvijo. Moram poudariti, kar tudi avtor pisma spregleda, da je izvedba vseh nadaljnjih postopkov zaposlitve v pristojnosti ZD Kočevje, občina pa s tem nima nič. "


Odločno je zavrnil namigovanja o klientelizmu in »prijateljskem zaposlovanju« kot usluge podpore na volitvah 2010.

"Sam pa sem kot župan, ki je posredno odgovoren za poslovanje javnih zavodov, zelo razočaran
na takšnim pristopom posameznikov – anonimnežev. Vedno sem bil dosegljiv za različne pogovore in razjasnitve, tudi, de niso bile prijetne. Zato predlagam vsem, ki z različnimi odločitvami niso zadovoljni, da se pogovorijo in z veseljem bom pojasnil vse postopke in razloge za posamezne odločitve. Tudi do sedaj je bilo vedno tako. Žalosti pa me takšno deklasirano obtoževanje, brez preverjanja dejstev in poskusa seznanitve z razlogi. Takšni postopki seveda največ povedo o tistih, ki se jih poslužujejo. Prebilič domneva , da so v ozadju pisma skriti neki drugi avtorji. Dr. Andreja Rako je dejal, da so od začetka veljavnosti ZUJF pa do danes na ta način pridobili pet soglasij k pogodbam o zaposlitvi, soglasje za delo študentov preko študentskega servisa in devet soglasij k podjemnim pogodbam. Rakova je še dejala, da je bil prvi razpis razveljavljen, ker ni bilo ustreznega kandidata, druge pa so ponovili v skladu z zakonodajo. Izbira kandidata ,- kandidatka je na ponovljenem razpisu (prijavljenih je bilo znova 12) bila izbrana 21. Januarja, je v pristojnosti direktorja v sodelovanju s pomočnico direktorice za zdravstveno nego oziroma komisijo. Neuradno naj bi razpisano delovno mesto zasedla medicinska sestra, ki je diplomirala lani. Naj bi bila v rodbinski vezi z nekdanjim direktorjem Komunale Kočevje, ki je medtem moral zaradi navzkrižja interesov odstopiti kot občinski svetnik (županove) liste Moja Kočevka."

In zaradi tega letijo očitki o klienetlizmu, kar oba odločno zavračata.

Vladimir Prebilič o zaposlovanju


Andreja Rako o izbiri