skala, jesenice na dolenjskem Svet24.si

Foto: Družini na brežiškem večerni mir skalila...

Vrtec igralnica otrok Svet24.si

Ministrstvo: Sprememba vrtčevskih normativov ...

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Novice Novo mesto

7. uprizoritev predstave ČAS JE OTROK, KI SE S KAMENČKI IGRA: OTROK NA PRESTOLU.

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.01.2016 07:04

V novomeškem APT bodo nocoj ob 20. uri uprizorili gledališko predstavo HERAKLIT/ZENON: ČAS JE OTROK, KI SE S KAMENČKI IGRA: OTROK NA PRESTOLU.

Heraklit in Zenon sta v predsokratski literaturi izjemna misleca, čigar sklepi so a priori vezani na tematizacijo in refleksijo gibanj; celo več – skozi njih – izdelata koncepte, ki spremenijo podobo filozofije, dialektike in misli v odnosu do konceptov gibanj. Vseeno pa njuna koncepta pomenita razliko in sta v določenem smislu postavljena v dvo:boj, določen tip šahovske partije, kjer Zenon »zapre« sistem gibanja s svojimi s slavnimi aporijami (Ahil in želva, zrno prosa, sofist »plešec«, itd.), medtem ko Heraklit ostane »odprt«, divji in neukročen, in »vanj« ni mogoče stopiti dvakrat …

Ta konkavno – konveksni iktus je iniciacija gledališko – plesne uprizoritve Čas je otrok, ki se s kamenčki igra: otrok na prestolu, po znamenitem Heraklitovem fragmentu, ki kasneje postane del največjega Nietzschejevega projekta - Tako je govoril Zaratustra. Otrok in igra postaneta transverzala Nietzschejevega čezčloveka. Otrok (=baletke) in igra z baletno algebro, v kateri jih izmenično pošiljata v igro Heraklit (Pavle Ravnohrib) in Zenon (Ana Pandur Predin), pomenita oblikovni in vsebinski stožer gledališko plesnega projekta.


Raziskava misli in razvija dva tipa gibalnih struktur, baletno in »abstraktno« (od vsakodnevne do asketske, skoraj v gesti telovadbe, repetitivnosti, zamrznjenih slik). Vsakemu od obeh mislecev pripadata dve baletki; pogojno rečeno, izumimo Heraklitovo gibanje, enako Zenonovo.

Mladinska predstava ima za cilj mlajšo populacijo uvesti v čar in eleganco filozofij dveh pomembnih predsokratikov, hkrati pa skozi princip igre, baletnih aksiomov, raziskovanj primerjalnih gibanj – odpreti magijo čistih form, odprtosti in avtonomije …