sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Novice Novo mesto

60 let Dolenjske podružnice Slovenskega farmacevtskega društva

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.10.2012 09:07

Dolenjska podružnica Slovenskega farmacevtskega društva letos praznuje 60. obletnico. Na večerni slovesnosti v dvorani Krke, ki je bila pokroviteljica jubilejnega srečanja, so navzoče nagovorili predsednik uprave Krke Jože Colarič, direktorica Dolenjskih lekarn Zofija Vitkovič in predsednik Dolenjske podružnice Slovenskega farmacevtskega društva (SFD) Marjan Balkovec. Ker pa je ena najpomembnejših nalog društva izvedba strokovnih predavanj, je bilo najprej na vrsti predavanje prof. Marije Pfeifer o aktualni tematiki: Procesi staranja – kako jih zavreti. Jubilejno srečanje so obogatili tudi s kulturnim programom.

Dolenjska podružnica SFD je stanovsko in strokovno združenje dolenjskih in belokranjskih farmacevtov in farmacevtskih tehnikov, ki ima trenutno 440 članov. Že od ustanovitve 12. maja 1952 je bil poglavitni cilj društva povezovati farmacevtske delavce in jim pomagati pri njihovem strokovnem izobraževanju. Najbolj aktivni člani društva so leta 1954 podali pobudo za ustanovitev Farmacevtskega laboratorija Krka. Društvo je kar 16 let vodila mag. Marta Slapar, ki je bila najpomembnejša pomočnica mag. Andrijaniča pri začetnem razvoju Krke. Člani društva so pomembno prispevali k razvoju slovenske in jugoslovanske farmacije. Danes imamo na Dolenjskem in v Beli krajini razvito mrežo javnih lekarn in svetovno priznano generično farmacevtsko podjetje Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto.

Ker znanja ni nikoli dovolj, naš poklic zahteva stalno izobraževanje. Zato si Dolenjska podružnica SFD po svojih najboljših močeh vsa leta svojega obstoja prizadeva prispevati k strokovnemu napredku njenih članov.
V desetih letih smo organizirali veliko strokovnih predavanj. Zadnjih sedem let, odkar računalniško vodimo naše evidence, smo imeli natančno 60 strokovnih predavanj, ki se jih je udeležilo 3682 naših članov, kar pomeni 61,37 udeleženca na srečanje.

Vsako leto organiziramo tudi strokovno ekskurzijo z obiskom farmacevtskih tovarn, lekarn, botaničnih vrtov. Zadnjih pet let smo organizirali botanično-etnološke ekskurzije po Dolenjski in Beli krajini.

V preteklem desetletju je osem naših članov prejelo Minarzikovo priznanje za delo v farmacevtski stroki, farmacevtskem društvu ali za druge zasluge in prispevke k napredku na farmacevtskem področju.
Farmacevtsko društvo si skupaj z Lekarniško zbornico in Fakulteto za farmacijo aktivno prizadeva za pravilno umestitev farmacevta v našo družbo in pravično ovrednotenje njegovega dela.

Slovesnost v počastitev jubileja Dolenjske podružnice SFD v dvorani Krka v upravni stavbi Krke se je tudi to pot, tako kot večina naših srečanj začela s strokovnim predavanjem. Prof. Marija Pfeifer je gostom spregovorila o procesih staranja oz. o tem, kako jih zavreti. Navzoče pa so na slavnostnem dogodku nagovorili tudi direktor tovarne zdravil Krka Jože Colarič, direktorica Dolenjskih lekarn Zofije Zofija Vitkovič in predsednik Dolenjske podružnice SFD Marjan Balkovec. Program so s plesom obogatili plesalci Plesnega kluba Novo mesto.

Slovesnosti so se udeležili pomembni predstavniki slovenske farmacije, predsednik Lekarniške zbornice, predsednik Slovenskega farmacevtskega društva in predstavniki Fakultete za farmacijo.