pivo na cesti Svet24.si

Zaboji piva padli s tovornjaka na cesto in zaprli ...

soba študentka 250 Svet24.si

Začel se je lov na študentske postelje, ...

Ursula Gawish in Damijan Janković Necenzurirano

Damijan Janković nič več v osebnem stečaju. ...

novak jansa pl sr Reporter.si

Janša Novakovi očita, da je v tujini kritizirala...

slovenija Ekipa24.si

Škandal! Glejte, kakšnega zadetka v Zenici niso ...

alex-the-dancer Njena.si

Zabavljač 'Alex the dancer' v resnici komaj ...

porsche doncic Ekipa24.si

Želite kupiti Dončićevo 'zverino'? Lukov ...

Kultura Ljubljana

Začel se je nacionalni mesec skupnega branja

Piše: STA

Čas objave:
08.09.2021 11:32

Na današnji mednarodni dan pismenosti se začenja nacionalni mesec skupnega branja 2021. V sklopu dogodkov, ki se bodo zvrstili do 10. oktobra, bodo pobudniki in partnerji meseca skupnega branja posebno pozornost namenili medgeneracijskemu branju, izpostavili pa bodo tudi pomen družinskega branja.

Pobudniki nacionalnega meseca skupnega branja - Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS, Društvo slovenskih pisateljev, Mariborska knjižnica, Mestna knjižnica Kranj, Mestna knjižnica Ljubljana, Slovenska sekcija IBBY, Združenje slovenskih splošnih knjižnic in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije - tudi letos pripravljajo številne in raznolike dogodke in dejavnosti, s katerimi prispevajo k boljšemu prepoznavanju pomena bralne pismenosti in bralne kulture na nacionalni ravni.

Nacionalni mesec skupnega branja se tradicionalno začenja na današnji mednarodni dan pismenosti z nacionalnim strokovnim posvetom Bralnega društva Slovenije Zapeljevanje v branje ali Kako branje živi na spletu. Udeleženci se bodo seznanili z različnimi praksami navduševanja in spodbujanja k branju prek različnih spletnih orodij in družbenih omrežij.

V okviru meseca se bo danes začela tudi javna medijska in plakatno komunikacijska nacionalna akcija Beremo skupaj, ki bo trajala vse do konca leta. "Z njo bomo javno podprli promocijo branja, ozaveščali o pomenu branja, bralne pismenosti in bralne kulture," so sporočili organizatorji. Avtorica ilustracije na letošnjem plakatu je Tanja Komadina. Ilustracijo je prispevalo Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS. S plakati bodo opremljene tudi enote Mariborske knjižnice.

Branje knjige
Fotografija je simbolična.
Pixabay

Poudarek meseca bo tudi na družinskem branju, zato je v ta namen letos zaživela spletna stran Družinska pismenost, "ki je namenjena tako staršem, ki bi se radi naučili, kako otrokom približati pismenost, kot tudi strokovnjakom, ki bi radi pomagali staršem uvajati več pismenosti v družinsko življenje", še piše v sporočilu za javnost.