spice gilrs, 1997 Svet24.si

Nekdanja Spajsica iskreno spregovorila o težkih ...

kovček, potovanje, ženska Svet24.si

98-letnica iz Nove Gorice prestrašila domače, ...

FRANCI ZAVRL Necenzurirano

Kitajci nočejo imeti več nič z Zavrlom in ...

Boštjan Aver_26_Foto- Barbara Reya.JPG Reporter.si

Laž v demantiju in zloraba pravice do popravka: ...

maribor boromisa Ekipa24.si

Brez zadržkov! Iz Olimpije jasno o incidentu ...

Lara Dolenc (Gaja Filač) Njena.si

Gaja Filač se je tudi v resnici zelo zgodaj ...

slovenski navijaci Ekipa24.si

Dončić izgubil na krut način, kar pa je naredil...

Kultura Škocjan

V Škocjanu odkritje obeležja misijonarju, raziskovalcu in rojaku Ignaciju Knobleharju

Piše: STA

Čas objave:
09.04.2022 12:17

V Škocjanu na Dolenjskem bodo na mestu pred cerkvijo, kjer je, preden so jo prestavili pred novozgrajeni Knobleharjev kulturni dom, stala bronasta skulptura misijonarja v Afriki, raziskovalca reke Nil in škocjanskega rojaka Ignacija Knobleharja, odkrili novo obeležje. To bo kamnita skulptura lokvanja s spominsko ploščo v obliki afriške celine.

Skulpturo cveta lokvanja so izdelali na škocjanski kiparski koloniji. Zanjo so se odločili, ker je ta vodna rastlina pogosta tako na Nilu kot tudi na Dolenjskem, je predstavnica škocjanskega Kulturnega društva dr. Ignacija Knobleharja Fani Povše pojasnila za STA.

Danes so sicer v Škocjanu pripravili tudi dan škocjanske kulture z večerno cerkveno mašo, na kateri bo sodeloval cerkveni mešani pevski zbor iz Dobrave. Obeležje bodo odkrili po maši in ob tem pripravili nastope domačih kulturnikov in otroške folklorne skupine.

"S prireditvijo bomo počastili dan smrti našega velikega misijonarja in rojaka," je še povedala Povšetova.


Ignacij Knoblehar je živel med letoma 1819 in 1858. Zaradi malarije je umrl v Neaplju. Rodil se je v Škocjanu na Dolenjskem- Za misijonarstvo ga je 17-letnega navdušilo pridiganje misijonarja Friderika Ireneja Barage v Novem mestu.

Odločil se je za njegovo pot in leta 1848 prispel v Afriko, kjer je ustanovil tri misijone. V porečju Nila je deloval celo desetletje. V Egiptu in Sudanu ga je zanimalo vse, kar mu je prekrižalo pot. Vodil je natančne dnevniške zapiske, privlačili so ga Nil in takrat nepojasnjena skrivnost njegovih izvirov, tamkajšnja ljudstva, kulture, verstva, živalstvo in narava.

V Knobleharjevi zapuščini so tudi ostanki kasneje v zgodovini izginulih ljudstev oziroma predmeti različnih ljudstev ob Belem Nilu na jugu današnjega Sudana. V Škocjanu še stoji njegova rojstna hiša z vzidano spominsko ploščo.

V Škocjanu si zadnja leta prizadevajo tudi za ureditev Knobleharjevega muzeja. Domačini in škocjanska občina vsako leto prirejajo tradicionalni prireditveni niz Knobleharjevo.