amber haigh1 Svet24.si

Morilec mlade mamice z motnjami v duševnem ...

alkotest, policist, voznik, nadzor, splošna Svet24.si

Na cesti pijani kot na veselici; neslavni rekorder...

410167490_683711440538299_444785036928894066_n Necenzurirano

Divji zahod v zdravstvu: čiščenje krvi za 5.000...

fajon leyen golob pl Reporter.si

Ozadje odstopa Tomaža Vesela: kdo je torpediral ...

Đoković Del Potro Ekipa

Velik športnik, velik človek: Đoković uslišal...

daria-lorenci-flatz, jadranka, kumovi Njena.si

'Jadranka' iz Botrov: Najraje bi se zabila v zid!

Primož Roglič Ekipa

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili...

Kultura Novo mesto

V Krki predstavili monografijo ob 70-letnici podjetja

Piše: STA

Čas objave:
06.09.2024 09:23

Novomeška farmacevtska družba Krka, ki letos obeležuje 70 let delovanja, je danes predstavila monografijo z naslovom 70 let. Živeti zdravo življenje. Z njo je eno pomembnejših slovenskih podjetij dopolnilo svojo knjižno zbirko. Dogodka v Novem mestu se je udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Monografija predstavlja poglobljen pregled sedanjosti podjetja in vizije njegove prihodnosti, so v sporočilu za javnost sporočili iz Krke. Delo je nastalo s pomočjo Krkinih in gostujočih esejistov ter piscev zgodb, v svojih prispevkih pa se ti dotikajo od razvoja in raziskav prek kakovosti in proizvodnje do trženja in prodaje, pa tudi raznih dosežkov podjetja in povezanosti z lokalnim okoljem.

"Njihove zgodbe kažejo, da podjetje ne more uspeti brez dobrih odnosov, timskega dela, vzajemnosti in povezovanja," so navedli v Krki. Predsednik uprave Jože Colarič je v uvodnem nagovoru v monografiji zapisal, da se kljub spremembam poslovnega okolja, ki zahtevajo nove pristope, v jedru tako ni spremenilo nič in da so še vedno bistveni ljudje.

Glavna urednica monografije Simona Gorjup in sourednica Maja Oberstar Falkner sta na današnji predstavitvi po navedbah iz Krke pojasnili, da je knjiga nastajala z željo, da bi bralcem predstavili, kako svojstvena in izvirna je Krkina zgodba, in da je za preboj v globalnem okolju potreben pogum. Vsebina naj bi odražala Krkino identiteto in organizacijsko kulturo.



Velik poudarek je tudi na fotografijah, te prikazujejo Krkino dejavnost in so obenem dokument časa. Skupaj z novomeškim oblikovalcem Jurijem Kocuvanom, ki je knjigo zasnoval v slogu Krkine knjižne zbirke, so želeli bralcem prikazati, kaj je Krka postala v sedmih desetletjih obstoja, od skromnih začetkov do podjetja, ki farmacevtske izdelke izvaža v več kot 70 držav po svetu.

Na današnjem slovesnem dogodku so v Krki jubilejno leto zaznamovali tudi z novo knjigo ob Krkini deklici z rastočo knjigo. Skulptura, s katero se je podjetje leta 2019 pridružilo vseslovenskemu projektu Rastoča knjiga, je delo akademskega kiparja Jurija Smoleta.

Dogodka se je udeležila predsednica republike Pirc Musar, ki je v nagovoru izrazila veselje, da so v Krki prepoznali širši družbeni pomen projekta Rastoča knjiga, in to na način, da so edino podjetje, ki ima v svojem osrčju kip deklice z rastočo knjigo. "Ne gre le za odličen zgled vsem v poslovnem svetu, gre tudi za izraz vašega prepričanja, da je prava pot le v širitvi in poglabljanju znanja," so Pirc Musar v sporočilu za javnost citirali v Krki.