markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Kultura Kostanjevica na Krki

V kostanjeviški Galeriji Božidar Jakac odprli razstavo o kulturni krajini cistercijanov

Piše: STA

Čas objave:
03.06.2024 11:27

V Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki so odprli občasno razstavo Cisterscapes, kulturna krajina cistercijanov. Nastala je v sodelovanju z Muzejem krščanstva na Slovenskem iz Stične in bo na ogled do 31. decembra.

Panojska razstava nudi vpogled v kulturno krajino obeh cistercijanskih samostanov v Sloveniji, nekdanjega v Kostanjevici na Krki in še delujočega v Stični. Po splošnem uvodu o zgodovini cistercijanskega reda in obeh samostanih, so glavne značilnosti cistercijanske kulturne krajine predstavljene po tematskih sklopih: gospodarski in obrambni objekti, vinogradništvo, grangije (pristave), mlinarstvo, dvorci in gradovi, cerkve, ribniki in gozdovi.

Podatke o elementih kulturne krajine sta galerija in muzej zbirala v preteklih letih in jih vnesla v mednarodno spletno bazo, ki je služila kot osnova za vsebinske sklope. Razstavo, ki bo od 18. septembra do 21. decembra 2025 na ogled tudi v Muzeju krščanstva na Slovenskem, dopolnjujejo muzejski predmeti in replike, ki so povezani z obema samostanoma.



Galerija Božidar Jakac in Muzej krščanstva na Slovenskem sta v letu 2019 ob finančni podpori ministrstva za kulturo vključili v mednarodni projekt povezovanja in ohranjanja kulturne krajine ter dediščine cistercijanov v Evropi. V projektu sodeluje mreža sedemnajstih sodelujočih institucij v delujočih ali nekdanjih cistercijanskih samostanih iz šestih evropskih držav.

Cilji projekta so popularizacija znanja o kulturni krajini cistercijanov preko skupne baze podatkov in spletne strani ter aplikacije za transnacionalno pohodniško pot. Po letih raziskovanja in dela na projektu ter skupne kandidature so bili aprila vsi partnerji projekta nagrajeni z znakom evropske dediščine, ki ga podeljuje Evropska komisija, so sporočili iz Galerije Božidar Jakac.