DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

Hakl Todorovič Necenzurirano

Nekdanja lastnika Večera gradita luksuzna ...

erika znidarsic2 Reporter.si

Tragikomedija: Urbanija se je hvalil z gledanostjo...

messi 23 pm Ekipa24.si

Ne bo igral za drobiž! Messija bodo plačevali ...

Indira Ekić navdušila z drzno obleko Njena.si

Indira Ekić navdušila z drzno obleko

Granerud Ekipa24.si

Drama na treningu! Najboljši smučarskih skakalec...

Kultura Kočevje

V Kočevju razstava Signature

Piše: STA

Čas objave:
09.06.2022 09:37

V Likovnem salonu pokrajinskega muzeja v Kočevju so včeraj uri odprli razstavo fotografa Vita Oražma in pisateljice ter vizualne umetnice Lele B. Njatin. Predstavljata se z nizom tako imenovanih kompozitov. Razstavo, ki bo na ogled do 3. septembra, so pripravili v okviru 11. niza Poletje s kočevskimi likovnimi ustvarjalci.

Na razstave Poletja s kočevskimi likovnimi ustvarjalci uvrstijo likovne ustvarjalce, ki so tako ali drugače povezani s Kočevjem in z njegovim širšim območjem.

Vito Oražem se je rodil leta 1959. Od srede sedemdesetih let preteklega stoletja se ukvarja s fotografijo, vmes tudi s poštno umetnostjo, eksperimentalnim filmom, kserografijo in holografijo. Od 1988 pa do konca devetdesetih let prejšnjega stoletja je ustvarjal multimedijske svetlobne instalacije s hologrami, videom in računalniškimi animacijami.


Njegovo prvo samostojno fotografsko razstavo so leta 1977 pripravili v Likovnem salonu Kočevje. Kasneje se je udeleževal festivalov in razstav v Baslu, Berlinu, Dortmundu, Essnu, Hannovru, Jeni, Karlsruheju, Kasslu, Ljubljani, Melburnu, Montrealu, Osnabrücku, Perugii, Ribnici, Vroclavu in Zagrebu. Živi in ustvarja v nemškem Essnu.

Lela B. Njatin se je rodila leta 1963. Od srede sedemdesetih let preteklega stoletja ustvarja konceptualna dela in performativne akcije. Ukvarja se tudi s poštno umetnostjo, z eksperimentalni filmom in vizualno poezijo. V osemdesetih in devetdesetih je pisala literaturo. Kasneje se je posvetila povezovanju literarne in likovne umetnosti.

Od leta 1980 piše strokovne članke in eseje o sodobni umetnosti ter eksistencialni estetiki. Samostojno razstavlja od leta 2013. Atelje ima v Kočevju.