Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kultura Kočevje

V Kočevju razstava Signature

Piše: STA

Čas objave:
09.06.2022 09:37

V Likovnem salonu pokrajinskega muzeja v Kočevju so včeraj uri odprli razstavo fotografa Vita Oražma in pisateljice ter vizualne umetnice Lele B. Njatin. Predstavljata se z nizom tako imenovanih kompozitov. Razstavo, ki bo na ogled do 3. septembra, so pripravili v okviru 11. niza Poletje s kočevskimi likovnimi ustvarjalci.

Na razstave Poletja s kočevskimi likovnimi ustvarjalci uvrstijo likovne ustvarjalce, ki so tako ali drugače povezani s Kočevjem in z njegovim širšim območjem.

Vito Oražem se je rodil leta 1959. Od srede sedemdesetih let preteklega stoletja se ukvarja s fotografijo, vmes tudi s poštno umetnostjo, eksperimentalnim filmom, kserografijo in holografijo. Od 1988 pa do konca devetdesetih let prejšnjega stoletja je ustvarjal multimedijske svetlobne instalacije s hologrami, videom in računalniškimi animacijami.


Njegovo prvo samostojno fotografsko razstavo so leta 1977 pripravili v Likovnem salonu Kočevje. Kasneje se je udeleževal festivalov in razstav v Baslu, Berlinu, Dortmundu, Essnu, Hannovru, Jeni, Karlsruheju, Kasslu, Ljubljani, Melburnu, Montrealu, Osnabrücku, Perugii, Ribnici, Vroclavu in Zagrebu. Živi in ustvarja v nemškem Essnu.

Lela B. Njatin se je rodila leta 1963. Od srede sedemdesetih let preteklega stoletja ustvarja konceptualna dela in performativne akcije. Ukvarja se tudi s poštno umetnostjo, z eksperimentalni filmom in vizualno poezijo. V osemdesetih in devetdesetih je pisala literaturo. Kasneje se je posvetila povezovanju literarne in likovne umetnosti.

Od leta 1980 piše strokovne članke in eseje o sodobni umetnosti ter eksistencialni estetiki. Samostojno razstavlja od leta 2013. Atelje ima v Kočevju.