viktor orban Svet24.si

Orban ne bo podrl Ukrajine, dokler ne zagotovijo ...

REPORTER 39_svet Svet24.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

DSD Necenzurirano

V zasebnem zdravstvu je denar: s prodajo klinike ...

nevenka cresnar pergar pogreb pl Reporter.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

primoz roglic pm Ekipa24.si

Res zapušča Jumbo-Vismo? Roglič v svojem slogu ...

Foto 3 Odkrito.si

Ines Erbus - lepotica, ki se pocrklja na tak ...

krznar maribor Ekipa24.si

Se je Krznar res poslavljal od nogometašev? ...

Kultura Kočevje

V Kočevju razstava grafik Odsev prezence Monike Plemen

Piše: STA

Čas objave:
10.09.2022 09:29

V Likovnem salonu Kočevje so sinoči odprli razstavo grafik Odsev prezence koroške umetnice mlajše generacije Monike Plemen. Ta sicer tradicionalne grafične tehnike povezuje s konceptualno zasnovo in uporabo novih medijev, grafiko pa razume kot nadgradnjo risbe. Njena razstava bo na ogled do 26. novembra.

Plemenova pri svojem umetniškem delu raziskuje različne grafične tehnike, pri čemer iz grafičnega pogosto preide v druge izrazne medije, na primer v umetniško akcijo ali izdelavo umetniških knjig, je ob kočevski razstavi zapisala kustosinja Nadja Kovačič.

Kot končni izdelek pa ne vidi le grafičnega odtisa, temveč skupek celotnega grafičnega postopka. Nemalokrat zato v galerijske postavitve vključuje tudi grafične matrice in večfazne odtise, v ustvarjalnem procesu pa se poigrava z različnimi možnostmi nastajanja grafične podobe, ki so večinoma daleč od klasičnega posega v matrico, je dodala kustosinja.

Matrice pa ne razstavlja zgolj kot didaktični pripomoček za lažje razumevanje tehnike oziroma grafičnega procesa, temveč te v galeriji delujejo kot samostojno umetniško delo.

Umetnica se tako v predstavitvi kot v postopku nenehno poigrava s "prezenco" oziroma s prisotnostjo grafične matrice. Ukvarja se z vprašanji, kako jo dojemati, vanjo posegati, jo obdelovati oziroma uporabiti.

Sicer pa naslov razstave utemeljuje, da je na njej "predstavljen širok spekter grafičnih tehnik in raznolik pogled na dojemanje grafične matrice, ki odseva prezenco", je še zapisala Kovačičeva.

Monika Plemen se je rodila leta 1994 v Slovenj Gradcu. Na ljubljanski Pedagoški fakulteti je leta 2018 diplomirala iz likovne pedagogike, na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani pa nadaljuje magistrski študij. V študijskem letu 2019-2020 se je izpopolnjevala na nemški Kunsthochschule Burg Giebichenstein, predlani in lani pa študijsko bivala na Islandiji. Predstavila se je na več samostojnih in skupinskih razstavah. Živi in ustvarja med Mežico in Ljubljano.