sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Kultura Novo mesto

V Dolenjskem muzeju kolonija 17. Novomeški likovni dnevi

Piše: STA

Čas objave:
25.05.2021 16:23

V razstavišču Dolenjskega muzeja Jakčev dom v Novem mestu se je v ponedeljek začela petdnevna likovna kolonija 17. Novomeški likovni dnevi, ki se je ob umetniškem vodji Robertu Lozarju udeležuje sedem slovenskih umetnikov, štirje slikarji, dve kiparki in grafičarka. Ustvarjena dela bodo predstavili na junijski razstavi v Jakčevem domu.

Umetniški vodja kolonije in črnomaljski slikar Lozar je na današnji novinarski konferenci povedal, da je skupni imenovalec vseh sedmih udeležencev človeška figuralika. Posebnost letošnje kolonije pa je prevladujoča ženska udeležba, saj na koloniji ob treh slikarjih ustvarjata dve kiparki ter po ena slikarka in grafičarka, je pojasnil.

Udeleženci tudi letos predstavljajo različne slikarske in druge pristope. Kot običajno, jim tudi tokrat niso predpisali teme ali motiva. Želijo le, da se v istem prostoru srečajo različni ustvarjalci. Ta različnost pa lahko vpliva na avtorsko iskanje lastnega ustvarjalnega mesta, povzroča kreativne iskre in ustvarjalni dialog, je poudaril Lozar.


Gosti letošnje kolonije so slikarka Barbara Kastelec, kiparka Paola Korošec, slikar Vladimir Leben, grafičarka Tina Mohorović, slikar Miha Perne, kiparka Tejka Pezdirc in slikar Marko Zorović.

kolonija 17. Novomeški likovni dnevi
kolonija 17. Novomeški likovni dnevi
Dolenjski muzej

Po besedah direktorice Dolenjskega muzeja Jasne Dokl Osolnik se je v novomeški mestni zbirki, ki nastaja ob tej koloniji, do letos nabralo 125 likovnih izdelkov več kot 100 likovnikov iz Slovenije in nekaterih drugih držav. Kolonija sicer v okrilju Dolenjskega muzeja poteka petnajsto leto. Nekaj na Novomeških likovnih dnevih ustvarjenih del je stalno razstavljenih v prostorih novomeške občinske uprave in rotovža.

Med letošnjo kolonijo bodo v Jakčevem domu v četrtek ob 17. uri pripravili pogovorni popoldan Slika v 21. stoletju, na katerega so kot častnega gosta povabili akademskega slikarja Iva Prančiča, je povedala kustosinja Jakčevega doma Jasna Kocuvan Štukelj.

Kolonijo Novomeški likovni dnevi v Dolenjskem muzeju pripravljajo ob podpori Mestne občine Novo mesto in drugih podpornikov. Skrbnik omenjene mestne zbirke je Dolenjski muzej. Pobudnik kolonije in njen umetniški vodja prvih 15 let je bil novomeški slikar in specialist grafike Janko Orač.

Umetniški vodja kolonije Novomeški likovni dnevi in črnomaljski slikar Robert Lozar

O letošnji udeležbi