kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

bajec becarevic Reporter.si

Huda obtožba na račun Tarče in Teša: ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

milan-štrljić Njena.si

Zvezdnik Botrov razkril skrivnost svojega ...

matjaz kek 24 pm Ekipa

Matjaž Kek med trenersko elito: selektorja ...

Kultura Krško

Razstava lesenih skulptur v Valvasorjevi knjižnici Krško

Piše:

Čas objave:
09.08.2024 09:11

Tokratna razstava v krški knjižnici bo navdušila zlasti tiste obiskovalce, ki občudujejo lepoto in toplino lesa ter njegovo dekorativno vlogo. V mesecu avgustu so namreč razstavni prostor knjižnice zapolnile umetniško oblikovane lesene skulpture, ki jih že vrsto let ustvarja Zvone Skalicky.

Zvone Skalicky iz Krškega se z likovnim ustvarjanjem ljubiteljsko ukvarja že več kot 65 let. Sprva sta z bratom oblikovala predvsem skulpture iz gline in se ukvarjala z risanjem, kasneje pa se je Skalicky navdušil nad umetniškim oblikovanjem lesa, rezbarjenjem. Osnovo za delo, les, poišče na sprehodih v gozdu, v zadnjem času tudi v svakovi mizarski delavnici. Pri izboru lesa se omejuje predvsem na hrast in oreh. Skozi leta je izpopolnil tudi zbirko rezbarskega orodja in pripomočkov, zlasti dlet.

Svojevrsten uvod v tokratno razstavo sta predstavljali leseni figuri, upodobitvi slovenskih literatov Ivana Cankarja in Cirila Zlobca, avtorjevo darilo knjižnici, ki sta bili predhodno nameščeni pri osrednjem knjižničnem pultu. Iz zbirke več kot sto izdelkov je avtor na razstavo umestil izbor lesenih skulptur, različnih po motivu, velikosti, uporabnosti ter aktualnosti. Posamezne figure jasno izražajo svojo zgodbo in sporočilnost, nekatere presenetijo s svojo abstraktnostjo.

Avtor pravi, da se zgodba vsake skulpture piše postopoma, skozi postopek rezbarjenja, saj se začetna ideja pogosto na poti izdelave dopolni, spremeni in pogosto zaživi v povsem drugačni podobi. Val, Start, Žid, Bitka za žogo / Bitka za svet … je le nekaj skulptur, ki si jih lahko ogledate do konca meseca avgusta v Valvasorjevi knjižnici. Vabljeni k ogledu.