sečnja-dreves, akcija, levica Svet24.si

Foto: V Ljubljani bosta padla mogočna drevoreda, ...

lokalne volitve 2022 Svet24.si

Poslanci v en glas stopili v bran "večnim" ...

20200310-00994436 Necenzurirano

Nekdanja desna roka Bešiča Loredana dela za ...

rtvs Reporter.si

Javna hiša pred moralnim bankrotom: RTV Slovenija...

nemcija Ekipa24.si

Odjeknilo je! Nemci izbrali novega selektorja, na ...

gregor-fabrici Njena.si

Kmetija: To dekle je velika ljubezen srčnega ...

goltes Ekipa24.si

Dončićeva zaročenka objavila noro fotografijo, ...

Kultura

Na ŠCNM obeležili kulturni praznik

Piše: R.K.

Čas objave:
09.02.2023 08:17

V torek so na Šolskem centru Novo mesto s kulturno prireditvijo z naslovom Dom - domovina - svet počastili slovenski kulturni praznik.

Na proslavi, ki jo je tokrat kot šola organizatorka pripravila Srednja strojna šola, so se predstavili dijaki Šolskega centra Novo mesto (ŠCNM). Skozi vezno besedilo sta zbrane popeljala Pika Prosenik in Primož Butara, z recitacijami so ju dopolnili Nina Dovč, Tim Gašperič, Enej Kos in Tevž Lovše. Vlogo osrednjega glasbenega gosta je odigral Big Band Šolskega centra Novo mesto pod taktirko dirigenta, profesorja Gregorja Zagorca. Z orkestrom so se predstavili solisti Viktoria Manukian, Neža Marolt, Larisa Rebolj in Nejc Zoran, ki je s skladbo Zelena dežela nastopil tudi s kitaristom Aljažem Grandovcem. Pri zaključni skladbi prireditve se je Big Bandu ŠCNM pridružil pevski zbor ŠCNM pod vodstvom profesorice Katarine Kurtjak. Za posebno glasbeno doživetje je poskrbel glasbeni virtuoz na harmoniki, Luka Ban. Program pa so popestrili plesalci Plesnega studia Novo mesto, pod mentorstvom Roberta Grmeka.

Na prireditvi, ki so si jo ogledali tudi upokojeni sodelavci, je o pomenu kulturnega praznika spregovoril posebni gost, direktor ŠCNM, dr. Matej Forjan.

Z besedo, glasbo in plesom so se dotaknili pomena doma, domovine, pripadnosti narodu, jeziku, zgodovine Slovencev in slovenske dežele, pomena kulture in besednih umetnikov pri oblikovanju narodne identitete. Ustavili smo se tudi pri migracijah, Slovencih, ki živijo izven meja Republike Slovenije, ter priseljencih.

Osrednjo točko so predstavljale izpovedi njihovih treh dijakov, ki so zapustili svojo domovino in se preselili v Slovenijo. Njihove osebne zgodbe so se dotaknile src navzočih na prireditvi in jih spodbudile k razmišljanju o svobodi, strpnosti, sožitju, pravičnosti, sprejemanju, spoštovanju in ljubezni.

Mentorici prireditve sta bili profesorici Anita Vidic in Helena Pečarič.