marjan šarec, robert golob Svet24.si

Če se s to pomočjo reši eno otroško ...

stareješi, pomoč Svet24.si

Nova pravica, ki je diskriminatorna do upokojencev...

52-poljansek_2013 Necenzurirano

Pidovski tajkun prodaja podjetje, ki služi ...

jansa logar bobo1 Reporter.si

Logar Janši počasi, a vztrajno načenja živce: ...

rogaška celje Ekipa24.si

Bizarno! 'Nagice', poljubi deklet ... Takšna ...

blaž in Lara Njena.si

Blaž Švab bo drugič postal očka

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kaj se je spremenilo v ekipi Dallasa?! Luka ...

Kultura Kočevje

Na Kočevskem začenjajo Dneve kočevarske kulture

Piše: STA

Čas objave:
16.09.2022 09:46

V kočevski občini danes začenjajo Dneve kočevarske kulture, s katerimi skušajo ohranjati dediščino kočevskih Nemcev, ki so na območju Kočevja in okolice živeli do konca druge svetovne vojne. V treh dneh se bo v Kočevju in okolici zvrstilo več dogodkov, njihov častni pokrovitelj je predsednik Borut Pahor.

Danes dopoldne Zavod Putscherle, ki skrbi za promocijo in ohranjanje kulturne dediščine Kočevske, v Osnovni šili Stara Cerkev pripravlja izobraževalno-ustvarjalno delavnico za otroke o čebelarski dediščini na Kočevskem, nato še predavanje o pripovedni dediščini Kočevske.

V soboto dopoldne bo Pokrajinski muzej Kočevje v vaškem domu in na igrišču v Koblarjih pripravil spoznavanje kočevarske kulture, skupaj z nekaterimi osnovnimi šolami pa še likovno kolonijo Koblarji. Popoldne bosta prav tako v Koblarjih sledilo predavanje o kočevarski dediščini in voden ogled vasi.V nedeljo popoldne bo v Pokrajinskem muzeju Kočevje slovesna predaja grba z bogatim kulturnim programom.

Kočevski Nemci so bili v Kočevju in okolici prisotni 600 let, od 14. stoletja do izselitve med drugo svetovno vojno med letoma 1941 in 1942. Pred preselitvijo leta 1940 je bilo na Kočevskem približno 12.000 pripadnikov nemške narodnosti. Pred drugo svetovno vojno je bilo na Kočevskem 177 naselij kočevskih Nemcev, zdaj jih 112 ne obstaja več.