jure ličen, morje 1 Svet24.si

Nova oseba v Juretovem življenju

simbolična, vinograd, trta, grozdje Svet24.si

Nepridipravi iz vinogradov odnesli več ton ...

luka koper, mesec Necenzurirano

Stanovanja za milijon evrov? Minister Mesec, ...

rakičan, bolnica, pošta, čakalne-vrste Reporter.si

Škandalozno priznanje: čakalne vrste prikrito ...

doncic Ekipa24.si

Kje je Luka? Slovenski zvezdnik že v svojem ...

TRio Odkrito.si

TikTok hit - Todosovski, Avdić, Obrez

damir krznar maribor dw Ekipa24.si

Brez ovinkarjenja: Krznar razkril, kaj si misli o ...

Kultura Novo mesto

Na Glavnem trgu se obeta veliko slavje

Piše: FD Kres

Čas objave:
25.08.2021 09:52

Folklorno društvo Kres iz Novega mesta praznuje 45-letnico delovanja. Ljubitelje folklorne umetnosti bodo nagovorili s filmom in videospotom.

3. septembra se na novomeškem Glavnem trgu obeta slavje, posvečeno 45 letom dela Folklornega društva Kres. Za razliko od preteklih obletnic, ki jih je društvo vselej proslavilo z odmevnimi odrskimi postavitvami, bo tokratno obeležilo z dvema novima ustvarjalnima mejnikoma: dokumentarnim filmom Kresno mesto in videospotom Dekle na vrtu. Izdelava filma ter videa je bila za članice in člane društva nujna in pomembna odločitev, saj je organizacija živih dogodkov zaradi pandemije nadvse negotova, hkrati pa omenjena projekta predstavljata vzpostavitev novih vezi s publiko, ki sta ji blizu ljudska glasba in ples.

Predsednik društva Gregor Blažič je pojasnil: »Prvotne načrte za praznovanje naše 45-letnice – ta se je dejansko zgodila leta 2020 – je preprečila pandemija, a smo člani društva to sprejeli kot nov izziv in smo obeležitev jubileja tako zastavili na povsem drugačen način, prilagojen trenutnim razmeram in dejstvu, da je potrebno tudi ljudsko dediščino ljudem približati skozi okvir sodobnih medijev.«

Tako sta nastala dokumentarni film Kresno mesto in videospot za priredbo ljudske skladbe Dekle na vrtu, za nameček pa je iz fotografij, narejenih na zahtevnih snemanjih, nastal še Kresov koledar za leto 2022.

Premierna predstavitev nastalih umetniških del bo v petek, 3. septembra 2021, ob 20. uri, na novomeškem Glavnem trgu. Vstop na prireditev bo prost.

Folklorno društvo Kres je bilo ustanovljeno septembra leta 1975. V dveh otroških, mladinski, vodilni, pevskem sestavu Li-Lá, mlajši veteranski, veteranski, godčevski in tamburaški skupini je vključenih več kot sto trideset članov. Društvo redno nastopa na prireditvah po vsej Sloveniji, gostovalo pa je tudi v drugih državah, od sosednjih Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške, do bolj oddaljenih Španije, Turčije in Egipta. Društvo je zaslužno za vzpostavitev dolenjske noše, kot jo poznajo in uporabljajo vse slovenske folklorne skupine. Za svoje delo je bilo nagrajeno z vrsto regijskih in nacionalnih priznanj. Društvo od ustanovitve umetniško vodi Branka Moškon.


DOKUMENTARNI FILM KRESNO MESTO
V 52 minutah filma se lahko sprehodimo skozi ključne mejnike v razvoju Folklornega društva Kres: od prvih nastopov, rekonstrukcije dolenjskih pripadnostnih kostumov iz različnih zgodovinskih obdobji, udeleževanj na različnih mednarodnih festivalih po vsem svetu, družinskih zgodb, ki so se skozi leta kresovega obstoja spletle med člani društva in različnih anekdot, hkrati pa film ovrednoti Kresov prispevek k ohranjanju slovenske ljudske zapuščine. V filmu je uporabljen dragoceni arhivski material, med drugim tudi redko videni posnetki iz filma Pomlad v Beli Krajini, ki ga je leta 1952 posnel Metod Badjura, pred kamero pa se zvrstijo tudi številni sogovorniki, od Kresovk in Kresovcev vseh generacij, do največjih imen na področju slovenskega ljudskega plesa - Mirko Ramovš in dr. Bojan Knific ter največje poznavalke pripadnostnih kostumov na Slovenskem, dr. Marija Makarovič.

Avtorska ekipa
Scenarij: Erika Blažič, Anuša Gaši, Klara Golić, Andrej Kovačič in Branka Moškon
Producent: Jurij Moškon
Snemalci: Jernej Auguštin, Erazem Gliha, Matjaž Mrak, David Potočar
Montažer in kolorist: Jurij Moškon
Oblikovalec zvoka: Vjekoslav MikezVIDEOSPOT DEKLE NA VRTU
Člani Folklornega društvo Kres smo ob našem jubileju prvič posneli tudi lastno priredbo ljudske skladbe. Priredba skladbe Dekle na vrtu je s svojo novo preobleko ter čudovito zgodbo mladega novomeškega para hkrati tudi svojevrsten poklon Novemu mestu.
Zgodba se odvija na prepoznavnih in ikoničnih lokacijah novomeške občine (Trška gora, Glavni trg, Muzejski vrtovi, Župančičevo sprehajališče, reka Krka, most v Ragov log, domačija Pie in Pina Mlakarja), s čimer želimo izkazati močno vez med Kresom in mestom, ki mu pripadamo. V videu so sodelovali tudi nekateri bolj znani obrazi Novega mesta: župan mag. Gregor Macedoni, televizijski voditelj Jani Muhič, vsestranski kreativec Sašo Đukić in slikar Jože Kotar.
Gre za enega prvih pravih videospotov, ki je v celoti nastal pod okriljem folklorne skupine in bo zagotovo obveljal za dober pokazatelj nove smeri, po kateri bomo poustvarjalci ljudske umetnosti v prihodnje lahko nagovarjali širšo javnost in utrjevali vedenje o naši kulturni zapuščini.

Avtorska ekipa
Avtorji glasbene priredbe: Vokalna skupina Folklornega društva Kres Li-La, Marko Pezdirc
Glasbeni producent: Marko Pezdirc, Studio Metulj Novo mesto
Scenarij in režija videospota: Anuša Gaši
Snemalci: Jernej Auguštin, Erazem Gliha, Matjaž Mrak, David Potočar
Montažer: Jurij Moškon

KRESOV KOLEDAR ZA LETO 2022
Na snemanju videospota in dokumentarnega filma smo posneli tudi avtorske fotografije, ki združujejo dvoje: bogastvo Kresove kostumske zakladnice in najlepše lokacije Novega mesta. Iz posnetih fotografij je nastal tudi prvi Kresov koledar, za katerega se nadejamo, da bo med ljubitelji našega društva in Novega mesta požel dovolj veliko zanimanje. Javnosti ga bomo ga bomo prvič predstavili že na premieri našega dokumentarnega filma ter videospota, 3.9.2021 na novomeškem Glavnem trgu, zanj pa bomo zbirale le (prepotrebne) prostovoljne prispevke, s pomočjo katerih bomo pokrili visoke produkcijske stroške vseh elementov praznovanja naše 45-letnice.

Avtorska ekipa
Ideja: Anuša Gaši
Fotografije: Jaka Šuln in Jernej Kokol
Grafično oblikovanje: Jaka Šuln