simbolična, buča, buče, polje, njiva, kmetijstvo Svet24.si

Kmetijski inštitut: Za lansko slabo letino buč ...

1712137942-172a6830-1712137928011 Svet24.si

Janša si je s tviti in izpadi v preteklosti zaprl...

780143_072-pop Necenzurirano

Kakšen bi bil Pop TV pod Janšo? Poglejte v ...

vila petek malecnik Reporter.si

Nekdanji Janšev čudežni deček za 749.000 evrov...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

rifle2 Njena.si

Maja in Janez Hočevar Rifle imata malce drugačen...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Kultura

Krkaši slovenski kulturni praznik počastili s koncertom vokalne glasbe

Piše: R.K.

Čas objave:
09.02.2023 08:10

V farmacevtski družbi Krka so slovenski kulturni praznik počastili s koncertom moških in ženskih vokalnih skupin. Prisluhnili so Oktetu Krka iz Novega mesta, Oktetu Gallus Ribnica, Oktetu Valvasor iz Litije, Pevski skupini Plamen iz Škocjana in Vokalni skupini Mavrice iz Podbočja.

Kultura je del krkašev vseh generacij. V podjetju Krka d.d. se zavedajo, da pomembno izboljšuje kakovost življenja, zato že skoraj 70 let podpirajo kulturne dejavnosti in omogočajo delovanje številnih kulturnih ustanov na lokalni in državni ravni. Da ima kultura v Krki prav posebno mesto, potrjujejo številne krkašice in krkaši, ki se že 51 let združujejo v Kulturno umetniškem društvu Krka. Ponosni so na lastno knjižno zbirko, ki obsega sedem del. Tudi vse prireditve, ki jih v podjetju organizirajo ob obletnicah in drugih priložnostih, obogatijo s kulturnim programom in na njem dajo priložnost za predstavitev predvsem mladim, še neuveljavljenim umetnikom.

Krkine kulturne večere organizirajo večkrat na leto že od leta 2008. Veseli jih, da so kulturni dogodki v samostanski cerkvi Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici in v Dvorani Krka prerasli v tradicionalne prireditve.

Letošnja počastitev kulturnega praznika je bila v znamenju slovenske vokalne glasbe. Na umetniškem večeru je nastopilo pet skupin. Vse združuje ljubezen do ubranega petja in so za poslušalce pripravile bogat program.

Oktet Krka deluje pod okriljem Kulturno umetniškega društva Krka in pod umetniškim vodstvom Anastasie Banovec. Ustanovljen je bil leta 2021. Krstni nastop so pevci izvedli v Krki, nastopili pa so tudi na reviji oktetov Dolenjske in Posavja, na 50-letnici Kulturno umetniškega društva Krka in v okviru prireditev Advent v Novem mestu.

Večer je obogatila tudi Pevska skupina Plamen, ki že 25 let deluje pod okriljem Kulturnega društva dr. Ignacija Knobleharja Škocjan na Dolenjskem. Pevke pod vodstvom Sabine Šoštarec izvajajo predvsem slovenske in tuje ljudske pesmi, program pa dopolnjujejo s popevkami.

S štirimi slovenskimi pesmimi se je predstavil Oktet Valvasor, ki deluje že 37 let. Z repertoarjem slovenskih umetnih in ljudskih pesmi, črnskih duhovnih ter dalmatinskih in standardnih zimzelenih pesmi pod umetniškim vodstvom Jožeta Vidica nastopa večinoma v Sloveniji, imel pa je tudi nekaj gostovanj po Evropi in nastop v ZDA.

Prisluhnili so tudi Vokalni skupini Mavrice iz Podbočja. Pevke od leta 2000 izvajajo pesmi različnih zvrsti, od ljudskih pesmi z različnih koncev Slovenije do zabavnih in zimzelenih napevov. Vodi jih zborovodkinja, umetniška vodja in korepetitorka Katarina Štefanič Rožanec. Leta 2008 so na mednarodnem tekmovanju koralne vokalne glasbe v Romuniji prejele zlato plaketo in najvišje priznanje tamkajšnje akademije za glasbo.

Oktet Gallus Ribnica je večer obogatil tudi s Prešernovo Zdravljico. Repertoar skupine, ki deluje že 48 let, je raznolik in sega od renesanse do skladb še živečih avtorjev. Obsega tudi rusko pravoslavno liturgijo in narodne pesmi, slovenske ljudske in umetne pesmi, slovensko in staroslovensko krščansko liturgijo ter pesmi drugih evropskih narodov. Od jeseni 2018 oktet deluje pod umetniškim vodstvom pianistke, sopranistke in zborovodkinje Blanke Čakš.