kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

bajec becarevic Reporter.si

Huda obtožba na račun Tarče in Teša: ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

milan-štrljić Njena.si

Zvezdnik Botrov razkril skrivnost svojega ...

matjaz kek 24 pm Ekipa

Matjaž Kek med trenersko elito: selektorja ...

Kultura Brežice

Glasbena terapija kot odgovor na izzive današnjega časa

Piše: ZGTS

Čas objave:
12.08.2024 11:59

Stres, depresija, demenca, avtizem, travmatične izkušnje (smrt, ločitev, selitev, vojna),… To je le nekaj izzivov, s katerimi se danes srečujemo na vsakem koraku. Eden izmed zelo učinkovitih pristopov soočanja z raznovrstnimi izzivi je glasbena terapija, v tujini priznana stroka in sestavni del celotne obravnave posameznikov z različnimi težavami. Kako pa je pri nas v Sloveniji?

V začetku septembra bodo v Brežicah glasbenoterapevtski dnevi, ki bodo ponudili odgovore na izzive današnjega časa. Mesto, kjer sta doma glasba in kultura, bo gostilo strokovnjake s področja glasbene terapije iz 32. evropskih držav. Združenje glasbenih terapevtov Slovenije (ZGTS) organizira Generalno skupščino Evropskega združenja za glasbeno terapijo (EMTC) ter dvodnevni mednarodni simpozij z naslovom "Srečanja v glasbi: Glasbena terapija – kje smo in kam gremo?". Slednji bo potekal 7. in 8. septembra 2024 v Mladinskem centru Brežice.

Poudarek simpozija bo na uporabi glasbene terapije v različnih delovnih okoljih kot so šolstvo, zdravstvo, socialna varnost in zasebna praksa, najnovejših trendih in dognanjih na področju glasbene terapije ter njenem razvoju v Evropi. Namenjen bo glasbenim terapevtom, strokovnjakom z različnih področij, ki delujejo na področju glasbe (glasbeniki, pedagogi, psihologi, zdravstveni delavci), ter vsem, ki jih zanima vpliv glasbene terapije na zdravje in dobro počutje.

"Glasbena terapija v Sloveniji še ni formalno priznana, vendar se v praksi že izvaja. Trenutno v Sloveniji deluje 8 kvalificiranih glasbenih terapevtk, ki smo zaključile večletni študij na Inštitut Knoll in smo strokovno usposobljene za to delo. Glasbeno terapijo izvajamo v zasebni praksi in v institucijah – različnih šolah, varstveno delovnih centrih, domovih za starejše, v UKC Ljubljana in drugje. Naši rezultati so opazni. Prizadevamo si, da glasbena terapija postane uradno priznana terapija v okviru umetnostnih terapij v Zakonu o psihoterapiji, ki je trenutno v prvi obravnavi v parlamentu," je povedala Rozalija Dvoršek, predsednica Združenja glasbenih terapevtov Slovenije.

Program simpozija bo vključeval predavanja priznanih domačih in tujih strokovnjakov, interaktivne delavnice z različnimi metodami in tehnikami, ki jih bodo udeleženci lahko uporabili pri svojem delu, prikaz praktičnih primerov uporabe glasbene terapije z različnimi skupinami klientov (avtizem, demenca, travme) ter okroglo mizo za izmenjavo mnenj in izkušenj o vključevanju glasbene terapije v sistem podporne terapije – kot priznane stroke.

V Brežicah bo torej to jesen odlična priložnost, da odkrijete moč glasbe v terapevtskem procesu!

Za več informacij in prijave obiščite spletno stran https://glasbenaterapija.si/simpozij .