kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

bajec becarevic Reporter.si

Huda obtožba na račun Tarče in Teša: ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Kultura Novo mesto

Elizijska polja MePZ POMLAD so valovila sredi Novega mesta

Piše: MePZ Pomlad

Čas objave:
11.09.2024 09:45

Mešani pevski zbor Pomlad Novo mesto (MePZ Pomlad) si je letošnjo prvo septembrsko soboto izbral za neke vrste prelomnico. V večeru, ko je poletna vročina milostno popustila, je veličastno zaključil minulo uspešno sezono in napovedal nove podvige. V središču prijetnega dogodka, ki se je odvijal na Glavnem trgu pred Založbo Goga, pa je bil v ospredju videospot za z zlatimi točkami nagrajeno pesem na tekmovanju Naša pesem 2024 in – seveda – Pomladnice in Pomladniki.

Da, večer je bil namenjen lepoti v več dimenzijah – lepoti glasbe, besed, podob, prijateljstva, druženja, okolja, narave ... Premierno predstavitev spota magične skladbe Elizijska polja mladega in obetavnega Jana Trilerja v njeni prvi izvedbi sploh – ta čast je pripadla nikomur drugemu kot priljubljenem novomeškem mešanem zboru Pomlad – so ustvarjalci zavili v prijeten pogovorni večer, ki ga je sproščeno vodila Anuša Gaši.

Začelo se je ob osmih, v poletni dnevni sobi Glavnega trga. Na iskrive spodbude voditeljice so si mikrofon in misli podajali številni gostje – Tadeja Dović, dolgoletna Pomladnica in prva pobudnica videoizziva, nekdanja predsednica društva MePZ Pomlad in nepogrešljiva projektna pomoč Vanja Švajger, pa tudi sedanji predsednik Pomladi – vsestranski Jože Robek. Pomembni vlogi večera sta imela tudi Alenka Podpečan, dirigentka in umetniška vodja zbora, in skladatelj Jan Triler, ki je z Elizijskimi polji postal s Pomladjo prepleten za vedno, ter vsi ostali člani zbora, ki so dogajanje ponosno spremljali iz občinstva.
Lepo je bilo poslušati misli in prebliske ustvarjalcev, ki jih je navdihnila domiselna združitev dveh prekmurskih ljudskih skladb Ne ouri, ne sejaj in Zrejlo je žito. Tako v pesmi kot v videospotu se prepletajo podobe žitnih polj in ljubezni, ki se spreminja skozi čas. 7-minutna skladba pričara mistične prizore narave in skrivnostno atmosfero, ki se skozi stopnjevanje glasbe prelevi v sprejemanje in sožitje …

Videospot ne predstavlja samo skladbe in zbora, ampak tudi prelepo dolenjsko pokrajino. Nastajal je v zgodnjih jutranjih in poznih popoldanskih urah konec junija - na različnih lokacijah v Novem mestu in okolici: na Marofu, v Ragovem logu, na Štukljevi brvi v Irči vasi, na gradu Hmeljnik in na poljih in v gozdovih v okolici Šentjerneja.

Kakovostno zborovsko ustvarjanje in vsestransko sodelovanja z umetniki je že več kot tri desetletja znani obraz MePZ Pomlad. Ta nepozabna nova izkušnja pa je znova združila moči z domačimi ustvarjalci, ki jih je kot scenaristka in režiserka usmerjala Anuša Gaši. Nastali posnetki so izjemni tudi zaradi znanja in strokovnosti snemalca Davida Potočarja in montažerja in kolorista Jurija Moškona.
Večer je bil lep in nabit s čustvi. Naklonjenosti, pripadnosti, ponosa. Ustvarjala se je nova energija, ki bo navdihovala številne prihodnje projekte – že v sezoni 24/25 namreč čakajo Pomlad novi izzivi - organizacija in izvedba drugega gospel festivala v Novem mestu, dva samostojna koncerta v okviru klasičnega abonmaja KC Janeza Trdine in tudi sakralnega abonmaja na Kapitlju.